21/07/2017

A la platja

2 min

Dues dones que situo a prop de la cinquantena comparteixen tovallola gegant i tall de síndria. La més grassoneta fa un glop de l’ampolla d’aigua de litre i mig i, immediatament, l’escup a la sorra. L’amiga es lamenta amargament de no haver-se enrecordat de congelar l’aigua, com feien l’any passat. Com que parlen amb un to de veu despreocupadament elevat, no tinc més remei que sentir la seva conversa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

De seguida dedueixo que les dues treballen netejant cases alienes. Allò que abans en dèiem -amb un intent de dignificar aquesta feina que ens és tan necessària-“senyores de fer feines”. No em costa imaginar que són bones treballant perquè són dues dones enèrgiques i amb molta experiència.

Una li explica a l’altra que la P (la mestressa de la casa on treballa) marxa els mesos de juliol i d’agost amb els nens a una casa fora de la ciutat. “Em demana que hi vagi, però ja li he dit que ni parlar-ne!” L’altra li dona la raó: “Esclar, dona, et passaries la vida al tren!” I la primera afegeix: “I ja em va bé no treballar aquests dos mesos de calor, que estic molt cansada, em faig gran i ja estic cansada”.

L’amiga, amb la boca plena de síndria, assenyala com a darrer argument: “Tampoc no ens falta per menjar”. I l’altra: “No, esclar. I ja li he dit al meu fill que els iPhones i aquestes mandangues se les ha de pagar ell”. A partir d’aquí, enceten una reflexió sobre aquesta actitud vital compartida (i em sembla deduir que adquirida amb els anys de la crisi). Les dues estan d’acord que, treballin més o menys, no podran fer “grans coses” (posem-hi viatges o viure en un lloc millor). I pel que fa a les despeses petites, de la quotidianitat, coincideixen que s’han acostumat a gastar menys. Una assegura que ja no gasta pràcticament en roba: una brusa i uns pantalons als xinos i “ tira que te va ”. L’altra, amb un to de certa nostàlgia, diu: “¿T’enrecordes que a mi sempre m’havia agradat tant la decoració? Doncs ara arreglo la casa amb el que tinc, si convé canvio un gerro de lloc i ja em sembla que faig alguna cosa”.

És a dir: ja no estan disposades a ser un escarràs com la seva mare, però es conformen amb una vida sense al·licients, encara que els al·licients fossin tan petits com comprar-se un vestit o un sofà nou. Una conformitat no sé si resignada o relaxada amb aquesta vida sense esperança.

stats