15/06/2011

Un president evident

2 min

En el seu discurs d'investidura, el qui és a punt de convertir-se en el cinquè president del govern de les Balears, José Ramón Bauzá, va anunciar que vol impulsar un model productiu basat en el turisme. Això serà una novetat, perquè els illencs no estem gaire acostumats a veure turistes per casa nostra, però ens hi haurem de fer a la idea. Va fer alguna referència a l'I+D+R, indispensable en qualsevol polític que vulgui fer veure que està al dia, però al mateix temps va voler subratllar que "el model del qual hem viscut tants d'anys no va sorgir dels despatxos dels polítics, va sortir de la visió i de l'atreviment d'unes persones que van desenvolupar les seves idees i que es van trobar amb un marc legal que els ho va permetre". Emocionant oda a l'emprenedoria i al lliure mercat, si no fos perquè estem parlant d'un empresariat -el del sector turístic illenc- que es va fer famós a tot el món per haver inventat el que es va conèixer com a balearització , que consisteix en l'explotació intensiva d'un territori revertint-hi després el mínim indispensable dels beneficis obtinguts (preferien invertir capital al Carib, o evadir-lo a paradisos fiscals). Pel que fa a aquest "marc legal" que permetia tanta meravella, era el mateix que ha acabat d'omplir les Balears de prestigi gràcies a unes quantes dotzenes de detinguts i d'imputats, entre polítics i empresaris, molts d'ells pertanyents a les files del partit del senyor Bauzá. Però com que també va dir que seria "implacable" amb la corrupció, no cal donar-hi més voltes.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

José Ramón Bauzá també va repetir que pensa implantar el trilingüisme a l'escola pública, perquè els joves illencs acabin la seva escolarització dominant el català, el castellà i l'anglès, i que els pares puguin triar lliurement el centre al qual volen enviar la seva dolça descendència. Bé: una virtut que té Bauzá és que realment se li entén tot, fins i tot quan no vol que se l'entengui. Serà un president evident, interessant d'observar. Perquè segur que ell és el primer que sap que això de la lliure elecció de centre i del model educatiu trilingüe és senzillament impracticable, com no hi dediqui pràcticament la totalitat dels pressupostos (magres i endeutats, d'altra banda) del Govern Balear. No hi ha diners per complaure tanta gent alhora, a banda del detall que tampoc hi ha a penes professors amb un domini suficient de l'anglès (i, amb prou feines, del català) per dur endavant aquesta història del trilingüisme. Del castellà sí, que al cap i a la fi és del que es tracta: de convertir el bell idioma d'Esperanza Aguirre en la llengua vehicular de l'ensenyament públic a Balears. No, si ja dic jo que se li entén tot, a Bauzá.

Hi deu ajudar el fet que pronunciés el seu discurs d'investidura en un català impecable, cosa que a la vegada ens va despistar una mica, perquè esperàvem que ho fes en mallorquí, menorquí, eivissenc i formeterenc a parts proporcionals, tal com ha promès que faria amb els llibres de text. O sigui que, a més d'evident, políglota. Un crac.

stats