03/07/2011

Per què anar a Madrid aquest estiu

2 min
Per què anar a Madrid aquest estiu

Jordi Galceran, que escriu aquesta columna, acaba de veure la meravellosa exposició antològica d'Antonio López que fan al museu Thyssen de Madrid, per això, una munió de sentiments s'han apoderat d'ell en adonar-se que ha coincidit a l'ascensor amb l'artista.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Antonio López té un posat tranquil. El mateix repòs que aplica a la seva pintura el transmet la seva persona. Té mans de pagès i el rostre colrat dels que han passat moltes hores al sol. El Jordi voldria dir-li moltes coses, però no sap per on començar. Sempre l'ha impressionat trobar-se a la vora del talent, aquest do misteriós que la natura atorga a algunes persones sí i a d'altres no, sense cap motiu aparent. Però quan aquest talent s'ajunta amb la voluntat d'arribar fins als fonaments mateixos de l'ànima humana, l'admiració ja és definitiva. Voldria dir al pintor que en observar els seus paisatges de la ciutat de Madrid ha entès com el seu retrat de l'arquitectura no és altra cosa que el retrat de nosaltres mateixos, de la nostra societat, que aquella idea fotogràfica que tenia de la seva obra estava completament equivocada i que en les seves panoràmiques immenses de construccions en el temps, on no s'hi veu a ningú, hi som tots. Voldria dir-li que també ha vist això en les seves figures humanes, fetes amb retalls d'èpoques i de models diferents, per aconseguir, en un sol individu, representar la humanitat. Voldria dir-li que l'ha colpit la manera de crear un univers poètic dibuixant només les portes i les andròmines del seu estudi. Voldria dir-li tot això, però també creu que seria una falta d'educació emprenyar-lo amb reflexions ingènues.

Finalment, com aquella altra vegada que, conduint pel passeig de Gràcia, va veure Woody Allen amb la seva dona contemplant la Casa Batlló, només encerta a pronunciar la mateixa paraula que aquell cop, en un rampell inconscient, va cridar al cineasta des de la finestreta del cotxe: "Gràcies!"

stats