26/02/2016

Lluís Gallardo: “Eximir els campanars De la llei acústica és il·legal”

2 min
Lluís Gallardo: “Eximir els campanars 
 De la llei acústica és il·legal”

GironaL’advocat Lluís Gallardo ha mediat en nombrosos casos en què el soroll de les campanes de nit s’ha convertit en un malson per a persones que tenen la casa o un negoci hoteler a tocar d’una església. Només dos dels seus casos han acabat als tribunals, i en tots dos el jutge ha ordenat emmudir les campanes durant la nit.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Quina és la resolució majoritària dels jutges quan el cas acaba als tribunals?

Per la informació que tenim, de les 9 sentències que s’han dictat a Espanya sobre el toc de campanes, totes, llevat de dues, han resolt que se silenciessin de nit, entre elles les dels dos casos que jo vaig portar: el de Sant Mori, a l’Alt Empordà, i el de Santa Cristina de la Polvorosa, a Zamora. Tot i que se superaven els límits de decibels permesos, els ajuntaments al·legaven la tradició del repic de campanes per indicar les hores també a la nit, però aquesta tradició no es va demostrar.

Per què no es va poder demostrar?

La funció tradicional d’un campanar és la funció religiosa, com ara tocar a missa o tocar a morts, i també la rural, com ara els repics per cridar els pagesos a llaurar. Però el fet de tocar les hores i els quarts, de dia i de nit, no té arrelament tradicional, no hi ha cap estudi antropològic que demostri aquesta tradició, per això es guanyen els judicis. A més, ara tothom té rellotges i despertadors, i no hi ha cap necessitat que un campanar recordi les hores i els quarts, i menys a la nit.

A Girona, l’Ajuntament, que havia ordenat silenciar les campanes de nit en constatar que superaven els decibels permesos, ha rectificat emparant-se en un decret. Vostè el considera il·legal. Per què?

Aquest decret, aprovat en el seu moment pel tripartit quan governava a la Generalitat, amb una pretesa voluntat de protegir els campanars, vulnera la llei de protecció contra la contaminació acústica i la mateixa llei de centres de culte. El decret que desenvolupa aquesta llei estableix normes molt estrictes i severes sobre la insonorització dels centres de culte però n’exclou els campanars. Amb aquesta exclusió dels campanars contradiu la llei, perquè fa una excepció no prevista en la norma.

¿I pot ser discriminatòria respecte d’altres centres de culte?

Pot ser inconstitucional, ja que si els campanars, propis de la religió catòlica, es veuen eximits de complir la llei de protecció contra la contaminació acústica, ¿per què no se’n poden eximir també els minarets musulmans o altres elements sonors d’altres religions, atès que són totes iguals davant la llei?

¿Si el decret és il·legal, no s’hauria d’impugnar?

Sí. Amb les reclamacions per fer silenciar les campanes a la nit també s’hauria d’impugnar aquest decret, tot i que això compliqui o allargui el procés.

Ja que les campanes de la catedral tornen a sonar de nit, ¿recomana a l’Hotel Històric que entri en la via judicial?

La veritat és que s’han posat en contacte amb mi i els portaré el cas si m’ho demanen. No aniríem directament a judici, primer proposaríem un acord perquè se silenciïn o es redueixi el volum del so dels repics de nit. Ara, si calgués anar per la via judicial, podríem demanar danys i perjudicis, perquè es tracta d’un hotel que està perdent clients per culpa de les campanes.

stats