01/08/2012

La relació Mas-Rajoy: del diàleg tens al desafiament mutu

2 min

"No passa res". "Si s'absenten [del Consell de Política Fiscal i Financera], tant se val". "L'important és complir la llei d'estabilitat, complir l'objectiu de dèficit". Així, amb aparent despreocupació, va despatxar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la inèdita plantada que li va fer el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, que no va assistir a la reunió, i la consellera d'Hisenda andalusa, Carmen Martínez Aguayo, que es va aixecar de la taula. Tot i les angúnies financeres de les administracions autonòmiques, fins ara s'havia mantingut obert el diàleg. Ahir es va produir un canvi evident: ara el diàleg és de sords. ¿Som a la primera estació del xoc de trens?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La decisió del Govern de fer un gest d'advertiment a l'executiu de Rajoy neix de la constatació que no hi ha espai de negociació per relaxar l'objectiu de dèficit per a Catalunya, que veu com l'Estat es queda per a ell tot el marge que li va concedir Europa i carrega l'esforç a les comunitats autònomes. I neix, també, de l'extrema dificultat amb què la Generalitat afronta els seus compromisos econòmics, fet que l'ha portat a endarrerir aquest juliol el que paga a les entitats concertades que presten serveis socials, cosa que deixarà sense una nòmina d'estiu alguns milers de treballadors. El portaveu del Govern va passar ahir les culpes de la situació a l'Estat: pels endarreriments en les bestretes i pel dèficit fiscal al qual està sotmesa Catalunya. En un tercer flanc, el conseller de Política Territorial, Lluís Recoder, reobria també ahir la carpeta del traspàs de Rodalies, farcida d'impagaments i de manca d'inversions.

Montoro, però, va ignorar les protestes catalanes -i andaluses- i va mantenir intacte el seu discurs: tothom ha de complir, no hi ha alternativa. Si aquest és el camí que ofereix l'Estat, el desafiament està servit. Al Govern cada cop li queda menys marge financer i polític, i veu seriosament compromesa la seva acció el futur pacte fiscal.

stats