29/01/2012

El repte de sortir de la crisi i reformar el capitalisme

2 min

El debat econòmic sobre les receptes per sortir de la crisi ha traspassat les fronteres de l'àmbit purament acadèmic i d'experts per convertir-se en una discussió molt més àmplia sobre la necessitat de reformar el capitalisme. Filòsofs, sociòlegs i historiadors hi han aportat el seu punt de vista i han enriquit un debat que en el fons és més sobre el nostre model de societat que sobre un sistema o altre d'organització econòmica. En aquest sentit, no hi ha dubte que el capitalisme s'ha revelat com el sistema capaç de generar més riquesa i benestar, i això, combinat amb la seva extraordinària capacitat d'adaptació a l'entorn, n'ha propiciat la globalització.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però què és realment el capitalisme? Ningú ho sap del cert. Té moltes cares i algunes són fins i tot contradictòries. Des del liberalisme anglosaxó fins al capitalisme d'estat xinès, passant pel model social escandinau, admet múltiples gradacions.

Tot i així, la crisi actual demostra que sense controls i contrapesos, el capitalisme dominant provoca excessos que deriven en recessions cícliques amb un alt cost social. Després del miratge del creixement continu dels anys 90 i principis dels 2000, i després de la inoperància dels poders públics a l'hora de bastir una regulació efectiva per evitar els daltabaixos, el debat sobre com reformular el capitalisme és més viu que mai. I és imprescindible que des d'Europa es lideri una alternativa clara als models que actualment se'ns volen imposar, ja sigui la desregulació absoluta (que està al darrere de la crisi per l'esclat del sistema financer) o models autoritaris com el xinès. Ens cal un capitalisme responsable, tant amb els recursos naturals com amb les persones, que tingui compromís social i respecti els principis democràtics. Això vol dir més controls, més vigilància i més càstigs als que cometin excessos. Més enllà del debat sobre austeritat i creixement cal abordar el repte de reformar el capitalisme. O serà el capitalisme qui acabarà amb l'estat del benestar.

stats