Cecilia Malmströmm
28/03/2012

Una resposta europea a la ciberdelinqüència

3 min
Una resposta europea a la ciberdelinqüència

Algú us truca i us diu que el vostre ordinador té un problema i que cal que un tècnic se'l miri accedint-hi a distància per arreglar-lo. Cinc minuts després, a l'ordinador s'hi ha ficat un virus que només podreu eliminar transferint alguns centenars d'euros a la persona que us ha trucat.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Des de fa un temps, aquesta mena d'extorsió ha esdevingut cada vegada més freqüent, juntament amb d'altres ciberdelictes greus com ara el robatori de les dades d'un compte, les vendes falses per internet, l'accés furtiu als telèfons intel·ligents o els atacs coordinats a gran escala contra els serveis públics i les infraestructures. Us poden demanar les dades de la targeta de crèdit per mitjà de correus electrònics que semblen ser del banc i després vendre'ls a grups de delinqüència organitzada per poc més d'un euro per targeta. Els pirates informàtics ataquen les empreses per apoderar-se de secrets comercials. Només una petita proporció d'aquests delictes es denuncia a la policia, i els que es resolen encara són menys. Per als delinqüents, el risc que els agafin és ben petit i, en canvi, els guanys són elevats.

El perjudici més persistent de la ciberdelinqüència és la difusió de la por: por de comprar per internet, de participar a les xarxes socials o de fer servir serveis electrònics quotidians. La ciberdelinqüència mina la confiança en una internet oberta i lliure, ens altera la vida digital i ens impedeix gaudir dels avantatges de tots els serveis i les oportunitats que ofereix la xarxa.

No hem de ser alarmistes, però hem d'estar ben alerta. Com més creix la nostra vida virtual quotidiana, més està en el punt de mira de la delinqüència organitzada. Ara fa cinc anys, els principals mitjans de comunicació, els bancs i l'administració pública d'Estònia es van paralitzar per una sèrie de ciberatacs coordinats, i el món va poder veure aleshores com som de vulnerables. Tot i això, encara hi ha un gran buit de coneixement sobre la manera de protegir-nos. Per exemple, quant de temps fa que no heu canviat les contrasenyes a internet? ¿O que heu actualitzat el sistema operatiu del telèfon intel·ligent? Cada dia es bloquegen entre 250.000 i 600.000 comptes de Facebook després de diferents intents d'atacs pirates.

La nostra ja malmesa economia es veu més perjudicada a mesura que la ciberdelinqüència s'estén. A tota la UE, el comerç electrònic només representa un modest 4% del total de vendes. Els càlculs indiquen que el creixement del comerç electrònic i l'eliminació de les barreres faria guanyar als consumidors més de 200.000 milions d'euros. Ara que hem de fer sortir Europa de la crisi, és més important que mai augmentar la confiança del consumidor en el mercat virtual.

El coneixement i l'experiència de la ciberdelinqüència varien entre els estats membres de la UE. A més, malgrat que no hi ha cap delinqüència que passi tant per sobre de les fronteres com aquesta, la cooperació transfronterera encara és molt escassa. Per tot això avui presentaré el nou Centre Europeu de la Ciberdelinqüència, que començarà les seves operacions a l'Haia a partir de l'any que ve. Sota l'orientació de l'Europol, aquest centre agruparà alguns dels especialistes més brillants d'Europa en aquesta matèria. La seva tasca serà alertar els països de la UE de les principals amenaces a l'horitzó i dels punts febles de la defensa en línia. A més, identificarà i cartografiarà l'activitat delictiva estudiant les pautes, per exemple, dels atacs per virus, i difondrà la informació consegüent a les autoritats i als ciutadans. El centre col·laborarà amb les investigacions policials i servirà de base de coneixement en cas que les autoritats nacionals tinguin dificultats. Es compondrà d'especialistes de l'Europol i de personal dels països de la UE en comissió de serveis.

Vull deixar ben clar que el centre no perseguirà els que comparteixen arxius ni investigarà infraccions dels drets de propietat intel·lectual. Les seva tasca principal serà lluitar contra els lucratius sistemes de frau en línia de la delinqüència organitzada, per exemple seguint l'ús de les dades de targetes de crèdit robades per grups mafiosos que actuen en més d'un país.

A més, el centre investigarà els ciberatacs a gran escala dirigits contra infraestructures essencials als països de la UE i lluitarà contra les xarxes de pornografia infantil a internet. Si la policia d'un país confisca el disc dur d'un presumpte delinqüent sexual, el centre podrà col·laborar amb l'examen forense del contingut. Es podran identificar més agressors i víctimes a través de l'intercanvi d'informació i la coordinació del treball de la policia.

A Europa, actualment, la consciència d'aquesta mena de delinqüència és molt desigual, i els recursos de la policia són sovint limitats. La ciberdelinqüència internacional augmenta, i per això cal que les nostres solucions estiguin a l'altura i esdevinguin realment transnacionals. El Centre Europeu de la Ciberdelinqüència serà la plataforma de la cooperació amb l'objectiu de defensar una internet lliure, oberta i segura.

stats