03/02/2012

El sanejament dels bancs és imprescindible per reactivar el crèdit

2 min

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va mostrar ahir convençut que la reforma financera que aprovarà avui el consell de ministres aconseguirà que surti al mercat l'estocde pisos que tenen els bancs i que baixi de debò el preu dels habitatges. El pla vol fer via: d'una banda, obliga les entitats financeres a un voluminós sanejament de 50.000 milions d'euros en només un any, i, de l'altra, dóna quatre mesos a qui vulgui o necessiti fusionar-se per sobreviure.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Si aquest pla tindrà èxit o no en els seus objectius encara s'ha de veure. Perquè amb gairebé 5,3 milions d'aturats a tot l'Estat i 775.400 a Catalunya, segons l'última Enquesta de Població Activa (EPA), per no parlar del risc de perdre la feina, cal veure quants compradors hi ha, tot i que la incertesa sobre on invertir fa que molts ciutadans hagin fet un racó amb estalvis.

Però el que no és discutible és que calia actuar, i que calia fer-ho amb contundència. Acabar amb el col·lapse del sistema financer és cabdal perquè l'economia torni a funcionar. La feina de les entitats financeres no és fer d'immobiliàries sinó donar crèdits. I ara estem assistint a retrocessos en la concessió de préstecs del 5% i del 10%. Els bancs s'han resistit a reconèixer la foto real dels seus actius tòxics lligats a béns immobles (crèdits que no tornen els promotors i particulars i habitatges i sòl adjudicat per impagament). El pla del govern espanyol suposa casar el valor comptable d'aquests actius al seu valor de mercat. Per donar una idea de la distància entre tots dos, ara les dotacions que cal fer per afrontar dificultats amb el sòl problemàtic només cobreixen el 31% del total, i a partir d'ara la cobertura haurà d'arribar al 80%.

La recapitalització no comptarà amb ajuts directes, però sí amb préstecs del fons públic FROB1, que ja es va fer servir en la primera onada de fusions de caixes i que caldrà tornar. Rajoy vol menys entitats, però més fortes. Qui es fusioni tindrà més temps per sanejar-se. Veurem molts moviments.

stats