01/06/2012

Les sentències del TSJC contra la Convivència lingüística

2 min

El català, de nou. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), de nou. És la història interminable. Fins quan? Fins quan caldrà seguir rebent bastonades judicials contra l'opció majoritària de la societat catalana, que des de l'adveniment de la democràcia ha optat per la convivència pacífica de les dues llengües oficials del país, amb especial consideració per la llengua pròpia, històricament afeblida i encara avui en posició d'inferioritat en tants camps de la vida pública, des del cinema fins a la mateixa justícia?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La immersió a les escoles en llengua catalana, qüestionada de nou pel TSJC, és un dels pilars de la cohesió social, de la integració de les famílies vingudes d'arreu del món. És una opció per evitar la segregació per motius de llengua, que en cap cas va en detriment del coneixement del castellà, com es demostra reiteradament, any rere any, quan es comparen els resultats dels alumnes d'aquí amb els de la resta de l'Estat. És, a més, una opció només qüestionada per una minoria minoritària però sorollosa, que obté el suport entusiasta de la caverna mediàtica espanyola, incansable a l'hora d'inventar un conflicte lingüístic a Catalunya que no existeix.

La conselleria d'Ensenyament ja va anunciar ahir que el Govern recorrerà les quatre sentències que l'obliguen a escolaritzar quatre nens en castellà. L'Ajuntament no ha anunciat cap recurs per evitar l'anul·lació de l'article del seu reglament intern que fixa l'ús "preferent" del català, però té clar que, en la pràctica, no canviarà de filosofia. En tots dos casos, es manté el rumb perquè hi ha la consciència que es compta amb un amplíssim aval social.

El més preocupant és el contrast entre aquest consens polític i cívic i una justícia que, un cop més, es mostra palmàriament allunyada de la realitat social catalana. El doble cop legal al català del TSJC, alineat amb la línia cada cop més dura de la doctrina del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem, fa patent aquest allunyament.

stats