13/12/2011

La transparència arriba massa tard a la monarquia

2 min

La Casa del Rei farà públics els seus comptes, una petició reiterada d'ERC, amb suport d'altres grups com IU i ICV o el PNB, que ha xocat sempre contra un mur de formigó. El pas endavant, que només podem celebrar en nom de la transparència i de la normalitat, s'ha fet, però, quan la monarquia s'ha vist esquitxada per l'escàndol que afecta el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, investigat per participar en una suposada trama que es nodria de contractes públics aprofitant el vincle amb la família reial. La decisió, acompanyada de la d'apartar Urdangarin dels actes oficials, denota nerviosisme per la capsa de Pandora que el cas ha acabat d'obrir.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tot i anar en la bona direcció, el gest arriba tard. La voluntat de la Zarzuela de crear un tallafoc al voltant del marit de la infanta Cristina pot servir per minimitzar els efectes de l'incendi, però les noves generacions no professen el mateix respecte, més que a la institució, al rei Joan Carles com a figura per sobre del bé i del mal en nom del seu rol durant la Transició.

El cas Urdangarin ha fet saltar l'última cotilla que protegia la informació sobre la família reial, i que ja havia despertat crítiques amb les opinions de la reina Sofia en un llibre de Pilar Urbano -on es va declarar en contra del matrimoni gai i de l'avortament-, o també amb la persecució judicial per la crema de fotos del monarca. En algunes protestes ciutadanes ja han aparegut banderes republicanes.

La Casa del Rei insisteix que els 8,4 milions d'euros d'assignació anual són una quantitat modesta en termes comparatius i que, per tant, no té gaire marge per retallar, una afirmació especialment desafortunada en l'actual context de retallades socials i de sacrificis.

A la llarga, serà necessària una profunda reflexió sobre el paper de la monarquia, sobre el seu sentit en un estat on la democràcia està consolidada, sobre els costos que suposa i també sobre la relació dels seus representants amb els negocis privats.

stats