06/09/2011

La veritable amenaça contra el català és al Tribunal Constitucional

2 min

L'espectacle lamentable ofert pel president del TSJC, el senyor Miguel Ángel Gimeno, que ahir va rectificar i va admetre que la interlocutòria sobre el català sí que afecta tot el sistema d'immersió lingüística i no només els casos de les tres famílies denunciants ha provocat autèntica confusió sobre l'abast de la sentència del Suprem. No ens podem enganyar: la sentència sí que és una amenaça seriosa al sistema educatiu català tot i que hi ha marge perquè els seus efectes pràctics siguin limitats.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El Govern, segurament influït per la confusió causada pel mateix TSJC, ha optat en un primer moment per minimitzar el perill per no provocar un conflicte més gran i generar un estat d'alarma entre mestres i pares quan falten pocs dies per a l'inici del curs. Ara, però, cal fer un pas més i liderar la resposta social i política a l'amenaça que suposa no només aquesta sentència, sinó la que pot dictar més endavant el Tribunal Constitucional sobre la llei d'educació aprovada l'any 2009 per CiU, PSC i ERC (i el suport parcial d'ICV-EUiA). És aquesta la llei que fixa la presència del català a l'escola i la que es va fer, entre altres coses, per blindar la immersió. Si, com és previsible, el TC la tomba i obliga a incloure el castellà com a llengua vehicular, estarem davant d'un atac directe al cor de l'escola en català i fins i tot a la cohesió social.

L'únic que pot evitar aquest escenari és el PP, si retira el recurs d'inconstitucionalitat. Tots els partits i la societat civil haurien d'unir-se per exigir al PP que retiri un recurs que representa una autèntica amenaça per a la unitat civil. I per fer-li veure que no tindrà un paper important en el joc polític català fins que renunciï a jugar amb el foc de la llengua. I si arribés el cas, l'esquerra hauria d'oferir suport al president Mas perquè pugui prescindir d'uns socis incòmodes que, tot cal dir-ho, ja es van presentar a les eleccions catalanes amb la promesa d'acabar amb la immersió.

stats