02/11/2011

A la vora del microones

2 min

Em va preocupar molt llegir a l'ARA d'ahir que els bisbes italians "es rebel·len contra el Halloween" perquè "és una festa imposada pel consumisme" que "amenaça, contamina i desvirtua la tradició cristiana" i en què "les calaveres i les bruixes tenen un to més agressiu que mai".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Suposo que els bisbes d'avui en dia ja no són tan esforçats com els seus predecessors i ja no fan seva aquella màxima que diu: "Si no pots combatre l'enemic, uneix-t'hi". Abans sí que rai. Que hi havia quatre pagans que celebraven un solstici? Doncs ells el compraven i li canviaven el nom i l'orientació. Esclar que el Halloween és consumista. Per això és tan divertit. Admetem-ho. Reunir-se tots junts al voltant del microones mentre mirem com es torren les castanyes pot tenir gràcia una estona, però no es pot comparar a espantar veïns amb una careta ni tan sols manufacturada, sinó comprada a la Industrial Bolsera. Per això ens agrada el Nadal, perquè és consumista. La prova és que hi ha musulmans que s'emprenyen quan els seus fills volen que vinguin els Reis i el que fan és dir-los mentides malintencionades, com ara que són els pares.

L'Església catòlica no pot competir amb Halloween, però té moltes altres festes que, amb uns tocs de màrqueting, serien igual de populars. Què ha de tenir una bona festa? Regals, menjar i violència gratuïta. Doncs bé. Fer cagar el tió, per exemple, es podria vendre al consumidor com una manera de treure's l'estrès apallissant un tronc indefens per fer-lo defecar. Per no parlar de la tradició de matar jueus Divendres Sant. L'única cosa que s'hauria de fer és canviar els xerracs per ametralladores de joguina. És cert que les calaveres i les bruixes tenen un to més agressiu que mai, però també el tenen les imatges de sant Sebastià seminu i travessat per les fletxes. Ai, quins temps, aquells, en què les bruixes agressives se n'anaven a la foguera...

stats