País Valencià 16/10/2017

"Em van detenir perquè volen equiparar els moviments pacífics amb els grups violents"

Amparo Molina ha estat acusada d'un delicte d'odi per cridar "fatxa"

Daniel Martín
3 min
Amparo Molina amb la denúncia que li han interposat per delictes d'odi i agressions.

València"No sé com s'explica. Caldria preguntar a qui té la competència quin és el criteri que s'ha utilitzat per detenir una anciana llenguallarga. Com s'ha mesurat la seva perillositat respecte la d'altres que directament donen cops a la gent?". Amb aquesta pregunta, la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, va resumir divendres la sorpresa que va generar la detenció d'Amparo Molina, una militant del col·lectiu Iaioflautes de València acusada d'haver cridat "fatxa" i "d'haver agredit amb la seva polsera" un matrimoni que l'1 d'octubre va acudir a la plaça de l'Ajuntament de la ciutat a censurar el suport de ciutadans que, com Molina, se concentraven per condemnar l'actuació policial durant el referèndum a Catalunya.

Veïna de Vilamarxant (Camp de Túria) però d'origen granadí, en concret de la localitat de Loja, municipi situat a la vall del riu Genil, Molina reconeix que es va acarar amb la parella, i que desplegant la seva ensenya republicana els va dir "aquesta és la meva bandera". Del que dubta és de si els va cridar fatxes. "Jo no ho recordo", assegura. Com a conseqüència d'aquest enfrontament, tres dies més tard, i aprofitant la seva presència en una protesta per demanar la dimissió del delegat del govern espanyol al País Valencià per "haver permès" les agressions de membres de col·lectius d'extrema dreta durant la manifestació del Nou d'Octubre, Molina va ser detinguda i portada a la comissaria on, assessorada per l'advocada del torn d'ofici, es va negar a declarar.

El fet que més sorprèn aquesta mare de tres fills, prejubilada per un trastorn físic de les feines remunerades però no de les domèstiques, és que l'hagin acusat d'un delicte d'odi. "Com els puc odiar, si no els conec?", repeteix una vegada i una altra com si les seves paraules poguessin convèncer els denunciats i, sobretot, el jutge que d'aquí uns dies li haurà de prendre declaració. També es mostra rotunda és en la negació de l'acusació de lesions: "Com els havia d'agredir amb una polsera? Una polsera, que a més, és petita i no té arestes".

Amparo Molina en una reunió del col·lectiu 'Iaioflautes' de València.

Molina no creu casual que l'actuació en contra seva coincidís amb les primeres detencions de membres de col·lectius España 2000 i Yomus per les agressions que aquests grups van cometre durant la manifestació del Nou d'Octubre, diada del País Valencià, i atribueix la simultaneïtat de les operacions a l'objectiu "d'equiparar els uns i els altres": "Desitgen fer veure que tots som iguals, i que nosaltres no som pacífics, quan evidentment sí que ho som".

Aquesta extreballadora del servei de bugaderia hospitalari, excuinera, exoperària d'un magatzem de taronges i "d'un grapat de feines més" es mostra convençuda que l'objectiu de l'operació és silenciar el seu col·lectiu, tot i que afirma que no ho aconseguiran: "El que ens mou és deixar als nostres fills i nets un món millor. Si jo sóc la perillosa en aquest país, doncs millor apaguem el llum i marxem. Allò que desitgen és tenir-nos callats i atemorits, però amb mi han punxat en os. No ens silenciaran. Tenim molts motius per protestar".

Amparo Molina amb la seva bandera republicana.

Convocatòria en defensa d'Amparo Molina

Amparo Molina reconeix estar atemorida per una acusació que pot suposar-li una pena d'1 a 4 anys de presó, tot i que assegura que suporta la pressió "gràcies a l'ajuda dels companys". Precisament, dissabte l'assemblea de grups de Iaioflautes de tot l'Estat va decidir convocar una protesta el pròxim 23 d'octubre per exigir que es retirin els càrrecs en contra de la seva companya.

La membre del col·lectiu Iaioflautes explica que el que l'ha empès a mobilitzar-se són les retallades dels serveis socials que "han propiciat que durant 4 anys hagi hagut de sobreviure amb una pensió de 359 euros, i que només després de complir els 60 vagi augmentar fins als 598". "Aquestes persones que s'indignen tant amb els assumptes de les banderes, seria bo que també mostraren el seu patriotisme defensant els serveis socials i denunciat la corrupció", remarca emprenyada Molina.

Amparo Molina durant una reunió amb el col·lectiu Iaioflautes de València.

Suport al referèndum a Catalunya

Sobre la situació que es viu a Catalunya, Amparo Molina defensa la realització d'un referèndum on els catalans decideixin sobre la seva pertinença o no a Espanya: "Votar no pot ser il·legal en un país que diu que és una democràcia". I remarca que l'1 d'octubre va acudir a la plaça de l'Ajuntament de València per "manifestar l'oposició a les agressions de la policia".

stats