País Valencià 05/03/2014

El director de Canal 9 que va adjudicar contractes a Gürtel durant la visita del Papa era accionista d'una empresa de la trama

La policia conclou que l'exresponsable de Radiotelevisió Valenciana, Pedro García, posseïa el 20% de les accions d'Orange Market

éuropa Press
4 min

ValènciaL'exdirector de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García figurava en l'accionariat de l'empresa Orange Market, una de les empreses investigades en la trama Gürtel, amb el 20 per cent de les accions, el mateix percentatge que Álvaro Pérez 'El Bigotes' i solament menor que el de Francisco Correa, segons figura en un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) lliurat al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz.

En el document, al qual ha tingut accés Europa Press, es posa de manifest, en un epígraf amb el títol 'Accionariat de la societat Orange Market', que en l'agenda de Pablo Crespo s'al·ludeix a un repartiment de les participacions del 4% per a Mónica Magariños; 20% Álvaro Pérez; 36% Francisco Correa; 20% Pablo Crespo i 20% Pedro García, que va ser director de Canal 9 i Ràdio 9 entre 2004 i 2009 i que està ja imputat per haver rebut presumptament regals de la trama a canvi d'adjudicar a les seves empreses la sonorització dels actes per la visita del Papa a València l'any 2006.

La UDEF observa que Pablo Crespo va realitzar "un pla d'actuació en relació amb Orange Market on, a més d'anotar un canvi en la dependència societària exterior de la societat valenciana", preveia "una ampliació de capital, un canvi d'administrador i l'entrada de Magariños com a accionista". També va reflectir "la compra d'un 76 per cent de les participacions sense inscriure i que coincideix amb la xifra que correspondria amb Francisco Correa (36%), Pablo Crespo (20%) i Pedro García (20%)".

L'informe ofereix més detalls en un altre apartat que porta el nom de 'Pedro García Gimeno', on explica que era director general de Canal 9 i que "com tal ha participat juntament amb l'organització en l'adjudicació del contracte d'aquest ens per a la retransmissió de la Va Trobada Mundial de les Famílies".

Afegeix que García "participa en el capital de la societat en el percentatge marcat per Pablo Crespo en la seva agenda personal" i precisa que "a la pàgina on es transcriu aquesta participació figura la data 20 de maig de 2005".

Aquestes anotacions, continua l'anàlisi de la unitat de delinqüència econòmica, "es realitzen en el marc de canvi d'estructura societària depenent de l'empresa d'esdeveniments valenciana, on es pretén el canvi d'administrador i la seva dependència del despatx de Ramón Blanco Balín".

D'aquesta manera, el percentatge de participació en la societat Orange Market segons el repartiment marcat per Pablo Crespo en la seva agenda era del 4% per a Mónica Magariños (M.Magariños); 20% Álvaro Pérez (Alv.); 36% Francisco Correa (Pac.); 20% Pablo Crespo (Pab.) i 20% Pedro García (Pe.).

La UDEF apunta que aquest repartiment es modifica a una altra pàgina de l'agenda on, "de manera esquemàtica, Pablo (Crespo) planeja la creació d'una societat anònima el control de la qual depengui de Francisco Correa al 50%, Ramón Blanco al 30% i el mateix Crespo al 20%". D'aquesta societat "dependran els negocis que es facin a València i a Pozuelo".

L'informe agrega que "de la seu valenciana es despenja la participació de tres persones: Mónica Magariños, Álvaro Pérez i Pedro García". De cadascuna d'aquestes tres persones "es despenja al seu torn un percentatge que coincideix amb els repartiments anteriors": Álvaro Pérez (20%) i Mónica Magariños (4%). A Pedro García se li adjudica un percentatge del 9%.

Visita del Papa a València

El nom del que fos director de la ràdio i la televisió públiques valencianes apareix en un altre apartat de l'informe, el denominat 'Operació Va Trobada Mundial de les Famílies 2006', on s'assenyala que "Pablo Crespo i, per tant, l'organització, ja coneixien al novembre de 2005 que l'acte se celebraria l'any vinent".

De fet, la UDEF apunta que "a la pàgina 1.361 de l'agenda (es desconeix la data de l'anotació, si bé es pot limitar amb anterioritat a febrer de 2006), Pablo apunta que el primer cap de setmana de juliol de 2006 se celebrarà l'Acte Va Trobada Mundial de les Famílies".

Així mateix, inclou les següents anotacions: El dijous 6 i divendres 7, escaleta; el divendres 7 Rosari en la Malva-rosa; el dissabte 8 Ofrena floral a la Mare de Déu i espectacle; el diumenge 9 'mogollón' (missa).

En relació amb la celebració de l'esdeveniment, Crespo anota també una reunió amb Pedro García, Juan Gabriel Cotino Ferrer -l'actual president de les Corts Valencianes- i Enrique Pérez Boada, comissionat del Patronat de la Fundació Va Trobada Mundial de les Famílies.

"Pablo, no solament és coneixedor de tot l'anterior, sinó que a més es reuneix amb les persones de les quals depèn en gran manera l'adjudicació del contracte públic finalment realitzat per l'organització", fa notar la UDEF.

En les conclusions d'aquest apartat, l'informe policial afirma que "la consecució del contracte públic de l'ens Radiotelevisió Autonòmica Valenciana (Canal 9), amb motiu de la Va Trobada Mundial de les Famílies 06 a València, per part de Teconsa, obeeix a la relació directa de l'organització de Francisco Correa amb el director general d'aquesta televisió, Pedro García, i amb persones vinculades a la Fundació que ho organitza".

"L'organització ha actuat com a intermediària realitzant una labor d'aconseguidor del contracte, pel que han captat a empreses interessades a prestar aquest servei que actuen com a soci tècnic, presentant a una societat interposada controlada per ells que resulta ser l'adjudicatària (Teconsa), i que després subcontracta la prestació dels serveis amb terceres societats, aconseguint amb això desvincular-se de l'operació al no aparèixer entre cap dels agents que intervenen", explica.

Després de la delegació del Patronat organitzador en l'ens públic RTVV (Canal 9) per a la contractació dels serveis d'imatge i so a fi de retransmetre el senyal d'aquest esdeveniment (27 de febrer de 2006), l'organització, a través de Pablo Crespo, "dissenya l'operació", que implica que "l'adjudicació està assegurada des de l'òrgan contractant, ja que al capdavant està Pedro García".

A més, sempre segons l'informe de la UDEF, el benefici general de l'operació "es reparteix, segons càlcul establert, entre els partícips: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, Pedro García i 'R', que a tenor de les sigles que consten en l'agenda i de la seva participació en les societats Hator i Orange Market, s'infereix pogués tractar-se de Ramón Blanco".

stats