País Valencià 04/12/2014

Comença a València el judici contra 17 activistes de Greenpeace que van protagonitzar una protesta a la central nuclear de Cofrents

Les acusacions demanen penes de presó de 2 anys i 8 mesos per als activistes i una multa de 360.000 euros per a l'organització per una acció realitzada al 2011

Acn
2 min

ValènciaL'organització ecologista Greenpeace s'enfronta a partir d'aquest dijous a València al què considera "el judici més dur en 30 anys d'activisme pacífic a l'Estat". Setze activistes i un fotoperiodista independent estan acusats de resistència a l'autoritat, lesions, danys i desordres públics per una acció de protesta realitzada l'any 2011 a l'interior de la central nuclear de Cofrents, ubicada a la comarca de la Vall de Cofrents.

Iberdrola –empresa propietària de la central– i la fiscalia reclamen 2 anys i 8 mesos de presó per als acusats i una multa de 360.000 euros a l'organització en concepte de responsabilitat civil subsidiària. El judici se celebra entre aquest dijous i el pròxim 11 de desembre a la Ciutat de la Justícia de València.

Moments abans del judici, un dels acusats, el fotoperiodista Pedro Amestre, s'ha mostrat tranquil "perquè vaig anar a fer el que havia de fer". Sobre les acusacions, ha dit que són falses. "Se m'acusa de danys i lesions i no he fet res", ha assegurat.

Amestre ha incidit en el fet que el litigi "es podria haver solucionat parlant i em consta que Greenpeace ho ha intentat". El fotògraf ha remarcat que la intenció dels activistes era denunciar la manca de seguretat de la central i ha alertat del fet de què hauria passat si en compte d'activistes ecologistes haguera entrat un altre grup més perillós.

Els fets es remunten al 15 de febrer de 2011 quan el grup d'activistes de Greenpeace va accedir a primera hora del matí a l'interior de la central nuclear de Cofrents per exigir que no es renovara el permís d'explotació, que finalitzava el 19 de març.

Sis escaladors van pujar a la torre de refrigeració, de 125 metres d'alçada, i van pintar el missatge 'Perill nuclear'. Un altre grup d'ecologistes va desplegar la pancarta 'Cofrents: tancament ja'. Amb aquesta acció, Greenpeace va comunicar que quedava demostrada la manca de seguretat de la central. L'organització remarca que el fotoperiodista independent "va cobrir la protesta en l'exercici de la seua professió".

Després de ser detinguts, van quedar en llibertat amb càrrecs. El ministeri fiscal, Iberdrola –com a empresa propietària de la central nuclear– i els vigilants de seguretat del recinte presents el 15 febrer de 2011 acusen de desordres públics, danys i lesions els activistes i el fotògraf. Greenpeace ha remarcat que sobre aquella protesta el Consell de Seguretat Nuclear va afirmar que "en cap moment els membres del grup ecologista han accedit a zones vitals de la instal·lació ni s'ha posat en perill la seguretat de la planta".

stats