País Valencià 26/08/2014

Compromís i Esquerra Unida obren la porta a construir candidatures unitàries per a les municipals

El PSPV, per la seva part, assegura que concorrerà a les eleccions de maig de 2015 en solitari i després si cal "negociarà"

Europa Press
3 min

ValènciaCompromís i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) s'han mostrat aquest dimarts partidaris de buscar "candidatures unitàries" per concórrer a les properes eleccions, mentre que el PSPV "seguirà presentant les seves pròpies candidatures" arreu el territori, en considerar-se "l'opció de govern i l'alternativa al desastre de govern del PP", en paraules del seu portaveu Antonio Torres, que ha recalcat que concorreran a les eleccions "en solitari" i estaran oberts al diàleg "amb posterioritat" als comicis.

Així ho han assenyalat els seus portaveus en les Corts Valencianes en les seves respectives rodes de premsa després de la Junta de Síndics, mentre que el síndic del PP Jorge Bellver ha indicat que aquestes postures "suposen la demostració evident que per a alguns grups polítics el realment important és aconseguir l'alternança al govern, no aconseguir un millor govern per a la Comunitat".

A més, ha afirmat que li "sorprendria que fossin capaços d'arribar a acords preelectorals". "No tinc el menor dubte que ho farien, si poguessin, amb posterioritat, però no crec que tinguin la valentia ni la gallardia de presentar-se davant els valencians amb una proposta conjunta", ha afegit.

En concret, la portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Oltra, ha plantejat aquesta proposta com a "reacció democràtica" en cas que el PP aprovi l'elecció directa d'alcaldes, que ha titllat de "tupinada" per "mantenir el poder sense tenir la majoria social". "Si ho aprova, el tir li sortirà per la culata". "Si no ens deixen parlar després, parlarem abans", ha advertit.

Enfront d'aquesta "reforma profundament antipolítica, que no respecta a la ciutadania" i que s'emmarca en un "camí cap a una democràcia autoritària", ha reivindicat el "diàleg polític" en considerar-ho una pràctica "sana" i s'ha mostrat partidària del diàleg entre partits per aconseguir arribar a acords.

Per la seva banda, el portaveu adjunt d'EUPV, Ignacio Blanco, ha subratllat que ja van formular "fa temps" la seva "voluntat de confluència amb altres formacions polítiques, i amb l'esquerra social, amb les quals es pugui compartir un programa de canvi des de posicions nítidament d'esquerres". "I això contínuament està parlant-se, de Podem per exemple, i ho volem fer hi hagi o no reforma electoral, que seria un factor més, però no el determinant", ha remarcat.

Segons Blanco, els criteris per a Esquerra Unida són "programa, programa i programa, coincidència programàtica i voluntat de fer fallida al bipartidisme i defensar els drets socials". "No podem fer un pacte amb partits polític que defensen propostes contràries a les nostres, com per exemple el PSPV, que va votar a favor de la reforma de l'article 75 de la Constitució, de la privatització de les caixes d'estalvis, de la reforma laboral, etcètera", ha explicat.

El portaveu socialista, Antonio Torres, ha dit de la reforma electoral que planteja el partit de Mariano Rajoy que "el PP sempre fa trampes, l'any 2007 i el 2008 perquè van utilitzar els recursos públics per finançar la campanya electoral i al propi partit, i sempre han guanyat amb avantatge i han utilitzat els mitjans al seu abast, que no eren seus, per aconseguir les majories, a part del control que tenien sobre Canal 9 i sobre altres instruments".

Per a Torres, "ara recorren a aquest canvi de normativa a nivell nacional per a, també d'una forma tramposa, tractar d'aconseguir el màxim d'alcaldies perquè saben que en la situació actual perdrien una quantitat molt significativa d'alcaldies no solament a la Comunitat Valenciana, i d'aquí aquesta estratègia de modificar la llei".

stats