País Valencià 04/12/2014

Les Corts homenatjaran Amado Granell, el valencià que va alliberar París dels nazis amb 'La Nueve'

Els grups del Parlament aproven per unanimitat una proposta d'Esquerra Unida en reconeixement del paper dels republicà valencià durant la Segona Guerra Mundial

Acn
2 min

ValènciaLes Corts Valencianes han aprovat aquest dijous una proposició no de llei impulsada per Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) per reconèixer el paper que va tindre la companyia de combatents republicans anomenada 'La Nueve' en l'alliberament de París durant la Segona Guerra Mundial. Al capdavant d'aquesta companyia, primera que va entrar a la capital francesa l'any 1944 vencent l'exèrcit nazi, es trobava el tinent valencià Amado Granell.

La portaveu adjunta d'EUPV a les Corts, Esther López Barceló, ha mostrat la seva satisfacció i la del seu grup per l'aprovació unànime a la iniciativa presentada pel seu grup i transaccionada amb el PP. La proposició insta el govern valencià a retre homenatge a Granell.

"Ens alegra que per fi les Corts reconeguen Amado Granell, nascut a Borriana, la seua lluita amb la companyia de 'La Nueve' contra el nazisme i per les llibertats i la democràcia", ha manifestat. López Barceló ha recordat que el passat 25 d'agost es va commemorar el 70 aniversari de l'alliberament de París del nazisme i es va retre homenatge, només a França, a la primera companyia que va entrar en els carrers de la capital francesa.

"Aquesta milícia, coneguda com 'La Nueve', estava formada per soldats republicans espanyols i té el reconeixement públic oficial de la nació francesa en nom de la democràcia, la lluita contra el feixisme i la solidaritat entre els pobles. Ja era hora que també des del País Valencià es reconeguera aquesta tasca, i especialment la d'Amado Granell, qui va dirigir aquesta companyia, que va ser la primera en arribar a l'Ajuntament de París el 24 d'agost de 1944", ha dit la diputada en un comunicat.

La diputada ha afegit que aquest fet "durant anys no només va ser ocultat per la dictadura franquista espanyola sinó pels successius governs francesos. No va ser fins el 2004 que París va homenatjar la participació de 'La Nueve' amb una placa a la ciutat".

stats