País Valencià 21/04/2015

La Diputació de València investigarà el presumpte desviament de fons públics a través d'una de les seues empreses

El Partit Popular, amb majoria absoluta a la institució que lidera Alfonso Rus, accepta crear una comissió d'investigació que estarà presidida per Compromís

Europa Press
4 min
El president de la Diputació de València, Alfonso Rus, i el portaveu del PP a la institució Juan José Medina. / ABULAILA

ValènciaLa Diputació de València ha donat llum verda aquest dimarts a la creació d'una comissió especial d'investigació sobre Imelsa que estarà presidida pel portaveu de Compromís, Emili Altur. Els tres grups de l'oposició –PSPV, Esquerra Unida i Compromís– han presentat de forma conjunta aquesta proposta en la junta de portaveus, amb la finalitat que els resultats de la recerca siguen després elevats a un ple extraordinari, i el PP s'ha mostrat a favor i ha plantejat a Altur com a president.

Així ho ha indicat el portaveu del grup popular en la corporació provincial, Juan José Medina, en la roda de premsa celebrada abans del ple de la Diputació en la qual, a més, ha anunciat que "ja s'ha sol·licitat l'empara a la Fiscalia Anticorrupció perquè la Diputació es persone en la causa" amb la finalitat de "defensar els interessos de la institució".

La comissió d'investigació es constituirà després de transcendir que Fiscalia Anticorrupció haja decidit portar davant el jutjat una presumpta trama de corrupció en l'empresa pública Imelsa, arran d'una denúncia d'EU, en la qual s'investiga si l'exgerent de l'entitat, Marcos Benavent, va crear una "empresa pantalla", Berceo Mantenimientos, que va facturar a altres cinc mercantils –Excavaciones Jemar, Carsan Rent a Car S.A., Carlady, Thematica Events i Forcal C.B–, que al seu torn facturaven a la pròpia Imelsa, a la corporació provincial i a Valmor –empresa relacionada amb la Fórmula 1– per treballs que "presumiblement" no es realitzaven.

Medina ha defensat "tot el que s'ha realitzat des de la institució" i ha indicat que en aquest cas faran "el que cal fer" perquè volen que "qui l'ha fet, que la pague". A més, ha posat a disposició "de qualsevol tribunal" tots els expedients i informes que es requerisquen.

Segons ha explicat, aquesta comissió investigarà les factures i contractes realitzats "en aquesta legislatura i l'anterior", i ha destacat que tractaran que la recerca "es realitze de la forma més àgil i ràpida possible sense que es perda el vertader objectiu: investigar tot a fons".

"Sabeu més que jo"

Per la seua banda, el president de la Diputació, Alfonso Rus, ha assegurat en ser preguntat per aquest tema que "no ha eixit abans a contestar perquè no tenia les dades" i ha dit als mitjans: "sabeu més que jo" ja que ha indicat no tenir constància que hi haja "cap denúncia".

Sobre Marcos Benavent, Rus ha destacat que s'ha "assabentat per la premsa que tenia una empresa i al seu torn altres empreses que treballaven amb ell" i ha puntualitzat que sí sabia "que tenia dos apartaments". "Caldrà saber si els va comprar amb diners propis o no", ha afegit. Així mateix, ha explicat que "si un dia haguera sabut alguna cosa, l'endemà l'haguera cessat. Però és que encara no ho sé".

Rus ha explicat que, a més, s'està realitzant una auditoria de gestió en Imelsa i ha assegurat que "si la Diputació té cap problema de retorn econòmic" per les informacions que s'estan filtrant, "ens veurem en els tribunals".

El president de la Diputació ha advertit: "que no li càpiga cap dubte a algú que les empreses que hagen fet alguna cosa contra la Diputació, hauran de retornar els diners", al mateix temps que ha defensat que tots els expedients estan "impol·luts i niquelats".

Segons Rus, quan hi haja alguna "irregularitat es posarà en mans dels jutjat", com ja va fer l'actual responsable d'Imelsa, Rafael Pérez, en el moment en què es va detectar fa uns mesos el desquadrament de 40.000 euros en l'empresa pública i altres irregularitats.

Garantir la màxima transparència

Sobre aquest tema, el portaveu del PSPV, José Manuel Orengo, ha destacat que era "absolutament inacceptable i incompatible és que qui té la responsabilitat política de nomenar al gerent que està en aquests moments sota sospita d'haver-se portat diners a la seua casa, volguera encapçalar una denúncia contra el propi gerent" i ha destacat que aquesta comissió "és una garantia que la veritat eixirà a la llum".

Per la seua banda, el portaveu de Compromís i president d'aquesta comissió de recerca, Emili Altur, ha agraït "la confiança" que tant l'oposició com el PP "han dipositat" en ell i ha assegurat que com a president, tindrà "tota la disponibilitat per a demanar qualsevol document o intervenció de qualsevol tècnic per esclarir els dubtes de qualsevol membre de la comissió". Així mateix, s'ha compromès a "donar la màxima transparència" així com "llum i taquígrafs a tot allò que es descobrisca".

No obstant açò, la portaveu d'Esquerra Unida, Rosa Pérez, ha indicat que "estan d'acord amb la creació de la comissió de recerca" malgrat que ha considerat "que es va a quedar molt curta" perquè, segons ha explicat, el volum de la denúncia que han presentat "és tan elevat i està baix secret de sumari que solament una part està posada en coneixement".

Així mateix, ha indicat que han estat d'acord amb que fóra Emili Altur el president i ha ressaltat que "per fi" tindran "la sort que se'ls facilite tota la informació "que no ens han facilitat en moltíssim temps" com els llibres de comptabilitat, el llistat de proveïdors i els llibres majors.

"Si gràcies a aquesta comissió els anem a tenir doncs podrem ampliar la nostra recerca perquè nosaltres hem parlat de la trama en un espai de temps perquè no posseíem documentació pertinent de la resta dels anys", ha explicat.

La comissió comptarà amb el vot ponderat d'un representant de cada grup i amb el secretari de la Diputació, Vicente Boquera, com a assessor jurídic i l'interventor com a assessor econòmic.

stats