País Valencià 11/12/2014

Escola Valenciana i AVL s'ofereixen a ensenyar valencià a la presidenta del València C.F., Lay Hoo Chan

La plataforma celebra el 10é aniversari del 'Voluntariat pel valencià', un programa pel qual han passat 20.000 participants de 29 nacionalitats diferents

Europa Press
3 min

ValènciaEscola Valenciana i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) s'han oferit per ensenyar valencià a la nova presidenta del València Club de Futbol, Lay Hoo Chan, a qui han convidat a participar en el programa del 'Voluntariat pel valencià' que compleix enguany el seu 10è aniversari.

Així ho ha anunciat aquest dijous el president d'Escola, Vicent Moreno, que junt a la secretària de l'AVL, Verònica Cantó, han presentat la campanya informativa del 'Voluntariat pel valencià' que compleix una dècada sota el lema '10 anys parlant amb tu'. Un aniversari que celebrarà amb la publicació d'un llibre de relats sobre les experiències que s'han viscut en el programa aquests anys, que deixen 20.000 participants de 29 nacionalitats en 72 municipis de tot el país.

"El càrrec que ocupa la senyora Lay Hoo Chan en un club de futbol arrelat a la nostra manera de ser requereix que la màxima responsable del club de futbol conega i es puga expressar en la nostra llengua com a exemple per a l'afició valencianista i per a la societat valenciana, i més quan s'ha fet públic que el primer discurs que farà serà en valencià, la qual cosa és un gest que des d'Escola Valenciana valorem positivament", ha destacat Moreno.

Així mateix, s'està estudiant estendre la proposta que li hem fet a la presidenta del València CF a altres equips de futbol valencians així com a responsables de l'àmbit esportiu en general de les nostres comarques.

Aquest propòsit s'emmarca en la voluntat de fomentar les bones pràctiques en matèria lingüística dins del món de l'esport. En aquest sentit, Escola Valenciana ha recordat que va atorgar el guardó a l'Ús Social del valencià de 2008 al València Baket, per fomentar l'ús de la llengua en el seu àmbit d'actuació.

El 'Voluntariat pel valencià' compleix enguany deu anys, una celebració que marca un "punt de consolidació molt alt que assegura la continuïtat" d'aquest programa gratuït encarregat de promoure l'ús del valencià, ja siga a través de la formació de parelles lingüístiques entre un voluntari valencianoparlant i algú que vol aprendre la llengua, o a través d'activitats culturals, tallers o passejades en les quals es pretén promoure el seu ús.

Al llarg d'aquesta dècada, el voluntariat s'ha estès per 72 municipis de tot el país, en els quals han participat al voltant de 20.000 persones de 29 nacionalitats i amb tot tipus de perfils, tant en edats com en procedència.

Falten voluntaris a Alacant i aprenents a València

Respecte a les estadístiques dels deu anys del programa, hi ha disparitats segons ciutats. A Alacant per exemple, existeix un "dèficit de voluntaris" valencianoparlants enfront de les "moltes persones que volen aprendre valencià", mentre en el cas de València ocorre al revés, hi ha tot un seguit de voluntaris a l'espera que se'ls assigne parella lingüística, a l'espera que s'apunten persones que vulguen parlar en valencià.

En aquest sentit, el president d'Escola, Vicent Moreno, ha apuntat que encara que és cert que la gent coneix millor la llengua a nivell acadèmic, existeix la "necessitat de potenciar el seu ús" i ha reclamat a les administracions que "impulsen" la utilització de la llengua en el carrer i transmeten la "estima" per ella. En la seua opinió, falta recuperar "aquest punt a favor" que hauria de suposar el coneixement d'aquesta llengua a l'hora d'aconseguir un treball.

No obstant açò, pel que fa a la música i el teatre, la secretària de l'AVL, Verònica Cantó, s'ha mostrat "optimista", doncs cada vegada més persones consumeixen en valencià.

Llibre del voluntariat

Les activitats de 2015 del 'Voluntariat pel valencià' inclouran la formació de parelles lingüístiques i la programació d'activitats en grup, ja siguen passejades culturals, clubs lectors, tallers de doblatge, oferta de cinema o música en valencià amb descomptes, etcètera.

La novetat d'aquesta edició és la publicació d'un llibre de relats breus a finals de 2015 basats en experiències del 'Voluntariat pel valencià' escrits per escriptores i escriptors valencians. "Aquesta iniciativa creiem que és molt convenient perquè la compilació de contes pot ser un material més per a fomentar la lectura en la nostra llengua", ha assegurat Moreno.

En la roda de premsa també ha intervingut Dariana Groza, tècnica del programa que a més és un exemple de l'experiència positiva del voluntariat. "L'any 2005 vaig arribar a Catarroja des de Romania. No tenia ni idea que al País Valencià es parlava una altra llengua. Quan vaig matricular el meu fill xicotet en l'escola em vaig adonar que havia d'aprendre la llengua dels valencians i així ho vaig fer".

Primer es va apuntar d'aprenent al 'Voluntariat pel valencià', va ser una de les primeres i per això també celebra 10 anys del programa. Després va passar a ser voluntària i des de 2008 treballa fent parelles lingüístiques del programa. "Sóc una valenciano-romanesa i em sent molt orgullosa de ser-ho. He après la cultura d'aquest poble mitjançant la llengua i el 'Voluntariat pel valencià' va ser la porta d'entrada per a la meua integració en aquesta societat", ha celebrat Groza.

stats