ELECCIONS 24-M
País Valencià 30/03/2015

Esquerra Unida rectifica i accepta anar en una llista amb Esquerra Republicana

EUPV canvia d’opinió en tres setmanes i ara accepta un pacte de país amb els independentistes

Salva Almenar
3 min
EUPV TÉ LLISTES I CANDIDATS 
 La formació d’esquerres 
 Va presentar dissabte  Els seus candidats.

ValènciaAquest cap de setmana ha quedat resolta una de les poques incògnites que quedaven per revelar sobre les candidatures per a les eleccions autonòmiques del 24 de maig. Així, Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) ja ha confirmat quins seran els seus companys de viatge a la candidatura a les Corts Valencianes, que estarà formada per Els Verds, per Alternativa Socialista i per Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), que a última hora s’ha sumat a aquesta llista gràcies als vots favorables de la militància d’EUPV.

El consell polític d’Esquerra Unida ratificava dissabte aquesta candidatura que ja tenia tancada feia setmanes la participació d’Els Verds i d’Alternativa Socialista -una escisió del PSPV-, però que havia descartat inicialment la participació dels independentistes. I és que fa cosa de tres setmanes, concretament el primer cap de setmana de març, l’executiva d’EUPV va rebutjar concórrer a les eleccions amb la formació que lidera Agustí Cerdà al País Valencià i que en les últimes eleccions autonòmiques, l’any 2011, va traure uns 11.000 vots. Gairebé un mes després la direcció d’Esquerra Unida ha rectificat la seua decisió i després que la militància donara el vistiplau a l’acord electoral, ha decidit aprovar un pacte a nivell de país amb els independentistes.

Quan es va plantejar l’acord amb Esquerra Republicana a principis de març -després que les negociacions dels d’Agustí Cerdà amb Compromís fracassaren- una part important de la direcció d’EUPV va mostrar-se reticent a aquest pacte electoral per les diferències existents en el model territorial que defensen cadascuna de les formacions, tot i que reconeixien que hi havia molt bona sintonia amb ERPV. Ara aquests dubtes continuen existint però els avantatges defensats pels partidaris pesen més que els inconvenients que troben al pacte els seus detractors. El més important és que amb unes enquestes que deixen Esquerra Unida per sota del 5 per cent de vots i, per tant, fora de les Corts, no es poden perdre els milers de vots que els poden aportar els independentistes i que podrien ser decisius per a la seua presència al Parlament en la pròxima legislatura.

L’altre raonament que s’ha tingut en compte a l’hora d’aprovar l’acord EUPV-ERPV per a les autonòmiques és que aquesta coalició ja s’havia segellat en moltes localitats -incloses les ciutats de València, Alacant i Castelló de la Plana-, amb la qual cosa semblava raonable reeditar el pacte a nivell de país.

Una trentena de pactes locals

El candidat d’EUPV a la presidència de la Generalitat, Ignacio Blanco, va confirmar ahir l’entesa amb els independentistes i a través d’un comunicat va afirmar que “era l’hora de sumar diferents sensibilitats d’esquerres , ecologistes i valencianistes” que faran que en la seua candidatura siguen “més i més forts”. “Es tracta de formar unes llistes plurals, paritàries i representatives del nostre territori i de les diferents sensibilitats d’esquerres”, va assenyalar Blanco, que va explicar que dissabte el consell polític va aprovar l’acord amb ERPV, amb Els Verds i amb Alternativa Socialista.

Segons va informar ahir la formació, la participació d’Esquerra Republicana en coalicions municipals amb Esquerra Unida està confirmada ja a 18 municipis. A la demarcació de València concorreran junts a la capital i a Mislata, Torrent (en un procés de confluència), Montcada, Carlet, la Pobla de Vallbona i Gandia (en aquest cas també amb Compromís). A les comarques de Castelló el pacte s’ha subscrit a la capital i a Vinaròs i Borriana; mentre que a la demarcació d’Alacant el pacte EUPV-ERPV serveix per a la capital (on conflueixen dins de la plataforma Guanyem), Dénia, Ondara, Altea, Crevillent, Xixona, Mutxamel i Castalla.

stats