País Valencià 19/12/2014

La Fiscalia es querella contra l'expresident Camps per presumpta malversació en la compra de l'empresa que organitzava la Fórmula 1

Anticorrupció considera que l'expresident, l'exconsellera Lola Johnson i l'expilot Jorge Martínez Aspar també podrien haver comès un dlicte de prevaricació i un delicte societari

Europa Press
3 min
Bernie Ecclestone i Francisco Camps.

ValènciaLa Fiscalia Anticorrupció de València s'ha querellat contra l'expresident de la Generalitat Valenciana i diputat en les Corts Francisco Camps, contra l'exconsellera, exsecretària autonòmica de comunicació del Consell i exdirectora de Televisió Valenciana, Lola Jonhson, i l'expilot Jorge Martínez Aspar per presumpta malversació, prevaricació i delicte societari en la compra de l'empresa Valmor Sports per part del Consell el desembre de 2011 per poder seguir celebrant el Gran Premi d'Europa de Fórmula 1, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores del procediment.

El ministeri públic va presentar ahir la querella contra Camps, Johnson i Aspar davant la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià per dirigir-se contra una persona que és diputada –Camps– i, per tant, aforada, de manera que aquest seria l'organisme competent per instruir, si escau, la investigació.

En concret, el fiscal encarregat de la investigació estima que amb l'operació de la compra de Valmor es va poder haver incorregut en delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i delicte societari, amb el que s'ha querellat contra Camps, Johnson i Aspar i sol·licita que se'ls cite a declarar com a imputats.

El ministeri públic ha descartat inicialment dirigir la seua querella també contra el president de la Generalitat, Alberto Fabra, que va ser el que va firmar la compra de Valmor, en estimar que les suposades irregularitats es van cometre durant la confecció i firma de l'aval, en un moment en què la presidència del Consell estava ocupava per Francisco Camps.

Així, les suposades irregularitats se centrarien en la confecció que es va fer des del govern valencià de Camps perquè l'empresa pública Circuit del Motor i Promoció Esportiva adquirira la totalitat de les participacions socials de Valmor per organitzar l'esdeveniment esportiu per un preu simbòlic d'un euro –quan l'empresa privada arrossegava un deute de més de 34 milions d'euros, segons l'oposició– i amb una clàusula que impedia exigir responsabilitats als empresaris de Valmor.

Johnson va justificar en el seu moment aquesta acció argumentat que era un pla de reorganització del sector públic que permetria a la Generalitat concentrar la gestió dels esdeveniments esportius relacionats amb el motor i, així, poder plantejar d'una manera més eficaç la externalització parcial de els esdeveniments.

No obstant això, per a Esquerra Unida del País Valencià i el PSPV-PSOE, aquesta acció va suposar un menyscapte econòmic per a l'erari públic ja que una empresa pública de la Generalitat va assumir tots els deutes d'una empresa privada amb entitats financeres i proveïdors, i eximint als venedors de qualsevol responsabilitat.

Fets denunciats des de maig

La Fiscalia va obrir diligències d'investigació el passat mes de maig després de la denúncia presentada pel PSPV, que va denunciar als membres de l'equip de govern valencià que van aprovar el desembre de 2011 la compra de Valmor. Després d'això, el ministeri públic va acumular una altra denúncia d'EUPV relativa a aquest mateix assumpte.

Durant la investigació, el ministeri públic ha pres declaració a diferents persones com a Aspar, qui tenia un 33 per cent de la societat Valmor que va crear per organitzar el Gran Premi de Fórmula 1 amb l'empresari Fernando Roig i Bancaixa, que tenien els altres dos terços. Aspar va defensar davant el fiscal que van plantejar al Consell la venda de Valmor perquè consideraven que era l'única solució. Roig també va testificar davant el ministeri públic el passat mes de juliol.

Així mateix, el ministeri públic ha requerit a la Generalitat factures i diferent documentació dels viatges que va fer Camps a Londres per negociar amb l'empresari Bernie Ecclestone –que també ha declarat per aquest assumpte– que la ciutat de València fóra seu del Gran Premi de Europa de Fórmula 1, tal com així va passar.

En concret, la Fiscalia va requerir al Consell diferent documentació sobre els viatges que va realitzar Camps entre els anys 2006 i 2011 per negociar aquest esdeveniment, i també preguntava per qui va ser acompanyat.

stats