País Valencià 29/02/2016

Reivindicar les Falles com a patrimoni de la Unesco i Benidorm com a ciutat turística: l'oferta del PSOE a Compromís

El document dels socialistes recull bona part de les reivindicacions exigides per Compromís tot i que la coalició recorda que és incompatible el seu suport i el de Ciutadans

Salva Almenar
3 min
Pedro Sánchez, en la imatge votant ahir a Pozuelo de Alarcón, va plantejar la consulta com un aval al seu lideratge. Els resultats el reforcen davant Susana Díaz.

ValènciaEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns davant del comitè federal, reunit a Ferraz, que enviaria una proposta a tots els partits de l'esquerra que aniria "molt més enllà" de l'acord segellat amb Ciutadans per tractar de sumar els seus vots a la seva hipotètica investidura. Aquests documents detallats i personalitzats per a Podem, En Comú Podem, En Marea, Compromís i IU, però, no incorporen grans novetats respecte a l'oferta que els socialistes van fer en les reunions a quatre bandes celebrades la passada setmana.

En el cas concret de Compromís, el PSOE recull bona part de les exigències plantejades per la coalició en el document que van lliurar fa setmanes als socialistes, malgrat que en alguns casos no és més que una declaració de bones intencions sense massa concreció. A més, incorpora alguns aspectes si més no cridaners en el marc d'una negociació per possibilitar la investidura d'un president del govern espanyol. Així, segons el document, el PSOE es compromet a donar suport a la declaració de la UNESCO de les Falles com a patrimoni immaterial de humanitat i de Benidorm com a ciutat turística.

Pel que fa concretament a les cinc grans exigències que Compromís va plantejar a l'equip negociador del PSOE per poder donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, fonts de la coalició han explicat a l'ARA que en alguns casos l'oferta dels socialistes és insuficient. Així, pel que fa al finançament autonòmic, el PSOE es compromet a "abordar una reforma del sistema de finançament autonòmic que asseguri un tracte equitatiu i just a tots els espanyols i espanyoles, resideixin on resideixin, de manera que tots i totes tinguin les mateixes oportunitats d'accedir als mateixos nivells de serveis públics fonamentals".

El text continua: "D'igual manera, totes les comunitats autònomes han de disposar de les mateixes opcions per desplegar les polítiques públiques d'acord amb les competències que els atorguin els seus respectius estatuts d'autonomia". El document, però, no especifica quan entraria en vigor el nou model de finançament ni si es compensarien els diners perduts durant els anys en què l'anterior model s'està aplicant malgrat no estar ja en vigor.

Deute i inversions

Un dels aspectes importants per a Compromís i que no apareix en el document és el deute històric com a tal, potser perquè diversos barons territorials del PSOE van mostrar públicament el seu rebuig a què Pedro Sánchez acceptes pagar aquest deute. A canvi del deute històric, els socialistes reconeixen que "la Comunitat Valenciana ha vist incrementat el seu deute amb l'Estat central durant aquests anys a través del Fons de Liquiditat Autonòmic" i per això, continua el document, "en el marc del procés de negociació del nou model de finançament, el nou govern tindrà en compte aquesta situació comprometent-se a pactar una solució satisfactòria".

Sí que és més concret el compromís del PSOE respecte a la tercera gran reivindicació dels valencians, que té a veure amb les inversions en infraestructures. Així, sobre el corredor mediterrani, en el text s'especifica que el futur govern es compromet a posar terminis i "data de finalització" a l'engegada de l'Eix Mediterrani des d'Almeria fins a la frontera francesa i a "licitar dels trams clau del corredor al llarg de la propera legislatura".

Autogovern

Respecte al desenvolupament de l'autogovern, el PSOE dóna llum verda a l'anunci que el passat dijous va fer el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, sobre l'assumpció de les competències de la xarxa ferroviària de rodalies. Així, en la proposta lliurada a Compromís s'assenyala que "s'estudiarà i s'aprovarà si escau" la transferència de les competències de trens de rodalies i mitja distància "amb una dotació pressupostària suficient".

Per últim, el document recull també les darreres dues exigències de Compromís, que eren l'activació de la Comissió Mixta de Transferències Generalitat-Estat per engegar el procés de transferències contemplades en l'Estatut de 2006 i la retirada dels recursos plantejats davant el Tribunal Constitucional contra normes elaborades pel govern valencià que desenvolupen el dret civil propi.

Resposta de Compromís

La coalició està ara com ara llegint el document remès pel PSOE, malgrat que fonts de Compromís expliquen que "substancialment és igual" al text que ja tenien. Amb tot, l'executiva de la coalició valenciana es reunirà aquesta tarda per pronunciar-se de manera oficial respecte a la nova oferta de Pedro Sánchez.

El més probable, segons ha pogut saber l'ARA, és que en aquesta reunió s'acordi reiterar al candidat socialista a la presidència que els compromisos són insuficients i que és incompatible voler tenir el suport de Ciutadans i el de Compromís, que tan sols investiria Sánchez amb un acord amb la resta de forces progressistes.

stats