País Valencià 03/12/2014

El vaixell de Greenpeace atraca a València com a protesta pel judici contra 16 protagonistes d'una acció a la central nuclear de Cofrents

L'entitat assegura que és el judici "més dur en 30 anys d'activisme polític" perquè demanen per als acusats penes de presó de 2 anys i 8 mesos

Acn
3 min
El vaixell Artic Sunrise atracat al Port de València / DANIEL GARCIA-SALA

ValènciaEl vaixell Arctic Sunrise de Greenpeace es troba des de hui atracat a València coincidint amb el judici que arranca demà contra 16 activistes de l'organització i un fotoperiodista independent per una acció de protesta protagonitzada a la central nuclear de Cofrents, a la comarca de la Vall d'Aiora, l'any 2011.

L'organització s'enfronta "al judici més dur en 30 anys d'activisme pacífic" a l'estat espanyol, ha destacat aquest dimecres el seu director Mario Rodríguez, ja que l'acusació demana penes de 2 anys i huit mesos de presó i una indemnització de 360.000 euros a Greenpeace per responsabilitat civil subsidiària. Rodríguez s'ha preguntat si "per fer una protesta pacífica s'han d'imposar aquestes penes" i si "resulta més car defensar el medi ambient que destruir-lo".

Els activistes van accedir el febrer de 2011 a l'interior de la central nuclear i van desplegar una pancarta a la torre de refrigeració per reclamar que no es renovara el permís d'explotació. Després de ser detinguts, van quedar en llibertat amb càrrecs de desobediència, resistència a l'autoritat, lesions, danys i desordres públics.

El ministeri fiscal, Iberdrola –com a empresa propietària de la central nuclear– i els guàrdies jurats del recinte presents el 15 febrer del 2011 acusen de desordres públics, danys i lesions als activistes de Greenpeace. Per la seua banda, aquest col·lectiu assenyala que la protesta va ser pacífica i que el mateix Centre de Seguretat Nuclear va afirmar aleshores que "en cap moment els membres del grup ecologista van accedir a zones vitals de la instal·lació ni es va posar en perill la seguretat de la planta".

El director de Greenpeace ha dit aquest dimecres que defensar el medi ambient és "un dret i un deure consagrat per la Constitució en el seu article 45". L'organització remarca que "mai ha eludit la justícia", encara que sí "demana proporcionalitat". "És just i proporcionat que per pintar 'perill nuclear' en una torre de refrigeració a Cofrents, 16 activistes i un fotoperiodista independent puguen acabar a la presó?, s'ha preguntat Mario Rodríguez.

Els activistes encausats per l'acció de Cofrents són originaris de tots els punts de l'Estat, des de València fins a Saragossa o Múrcia; i de totes les edats, des dels 52 anys de Marcelí, un treballador autònom de Barcelona, als 23 anys d'Amanda Lluna, una professora de música de Valladolid.

La portaveu dels encausats, Maite Mompó ha dit en declaracions a l'ACN que es van decidir a fer l'acció per la degradació del medi ambient i que creu que el deure és "protegir-lo pel bé nostre i de les generacions futures". A més dels 16 activistes, es troba encausat el fotoperiodista Pedro Armestre (Premi Ortega i Gasset, Rei d'Espanya o Picture of the Year), que va cobrir la protesta com a part del seu treball i s'exposa a la mateixa pena que els activistes.

'Missió 45'

El vaixell de Greenpeace que romandrà a València durant el judici, s'ha convertit en el símbol de l'activisme pacífic després de participar en la recent protesta de Greenpeace contra les prospeccions de Repsol a Canàries i una altra contra una plataforma petroliera de Gazprom a l'Àrtic fa ara un any. Ambdues accions pacífiques es van saldar amb l'arrest del vaixell, a més de tres activistes ferits en el cas canari i 30 empresonats en el cas rus.

Més de 100 organitzacions i personalitats han donat suport públicament els encausats, amb perfils tan variats com la directora del Centre de Drets Humans Aplicats de la Facultat de Dret de Vermont (EUA), Stephanie Farrior; artistes com La Habitación Roja o Alejandro Sanz; Premis Nacionals de Medi Ambient; Enginyeria Sense Fronteres o la plataforma No Som Delicte, ha explicat Greenpeace.

Aquest dissabte 6 de desembre, dia de la Constitució, l'organització ecologista ha organitzat un acte sota el lema 'Missió45' que se celebrarà a l'aire lliure a la Marina Reial Joan Carles I, on es troba atracat el vaixell. Des de primera hora del matí, els xiquets podran gaudir d'espectacles de titelles, màgia, tallers infantils de maquillatge o un concert de música infantil.

A les 18:00h, el cantant valencià Andreu Valor obrirà un programa de concerts de coneguts artistes valencians, que es prolongarà fins a la mitjanit amb grups com La Habitación Roja.

stats