País Valencià 15/12/2014

Els promotors de la ILP per una radiotelevisió valenciana adverteixen a les Corts que el text "no és negociable"

El representant de la iniciativa retreu que cap membre del govern els haja escoltat i el PP defensa que Fabra va donar l'ordre de permetre la seua compareixença

Europa Press
4 min
El representant de la comissió promotora de la ILP per una radiotelevisió pública valenciana, Antoni Montiel. / CORTS VALENCIANES

ValènciaEl portaveu triat per la comissió promotora per a la tramitació parlamentària de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a una nova radiotelevisió pública valenciana (RTV), Antonio Montiel, ha reclamat aquest dilluns en les Corts que el text siga aprovat "íntegrament" i ha advertit que "no és negociable", ja que cerca "donar contingut al dret col·lectiu dels valencians de tenir mitjans públics, de qualitat, plurals i en valencià".

Montiel, que ha comparegut en la comissió de Peticions de les Corts Valencianes, ha explicat que han arreplegat quasi 90.000 signatures que donen suport a una ILP que considera "una reivindicació transversal i àmpliament" compartida, per la qual cosa, en la seua opinió, es tracta de "la reivindicació del consens".

En la seua opinió, el tancament de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) va ser "una decisió fruit de la incapacitat per exercir el diàleg, de la falta d'habilitats per construir el consens necessari per abordar els problemes de gestió de la ràdio i televisió públiques que ja existien". En aquesta mateixa línia, ha criticat: "Els ciutadans estem pagant les conseqüències socials i econòmiques d'una decisió que va ser un nefast exercici d'un mal entès principi d'autoritat i que ha resultat ser un autèntic desastre històric".

"Als valencians se'ns ha privat, se'ns ha expropiat del dret a gaudir d'un servei públic de ràdio i televisió pública", ha manifestat Antoni Montiel, que ha criticat que la valenciana siga l'única autonomia "amb llengua i identitat històrica pròpia" sense aquest servei, que considera "un dret col·lectiu".

"El sector audiovisual, en calçotets"

El portaveu de la comissió promotora, que considera que "seria saludable obrir una comissió de recerca per determinar l'origen dels problemes econòmics de RTVV", ha destacat que els mitjans públics "són necessaris per garantir l'autogovern i continuar la tasca de normalitat del valencià". També ha advertit que prescindir de mitjans propis és també "malbaratar un gran capital humà i professional" i "renunciar a un sector estratègic propi com l'audiovisual", que s'ha quedat "en calçotets".

Per a Antoni Montiel, "no hi ha suficient" amb que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, diga que comparteixen "bona part dels arguments" de la ILP, perquè "l'autogovern es demostra assumint amb decisió els reptes històrics que la realitat imposa" i "responent amb claredat a les demandes de la ciutadania", ha manifestat.

Així mateix, ha criticat que ni Fabra ni cap dels membres del seu govern hagen rebut als impulsors de la ILP, com així ho van sol·licitar, malgrat que representen "la veu de milers de valencians". Per la seua banda, el portaveu del PP, Jorge Bellver, ha assegurat que el seu grup parlamentari ha rebut "instruccions" del cap del Consell per fer "viable" la compareixença de Montiel.

Bellver ha destacat que el grup del PP i el Consell han treballat pel "consens" però ha indicat que "no hi ha hagut voluntat per part dels grups de l'oposició d'arribar a consensos, ni en aquesta ni en moltes altres matèries". Així mateix, considera que aquesta ILP pot ser "una nova oportunitat per al diàleg i el consens", qüestió que ha rebutjat el portaveu de la comissió promotora, que ha insistit que no acceptaran canvis en el text.

"No entenem de maniobres reglamentàries"

"Nosaltres no som un grup parlamentari, som ciutadans i no entenem de maniobres reglamentaris. Hem fet, i ens ha costat molt, un text que és un full de ruta per construir el consens entre la cambra i la ciutadania", ha destacat.

Jorge Bellver li ha replicat que "no és possible un consens social sense comptar amb el grup popular", que és el majoritari, i ha assegurat que treballaran per aconseguir-ho. Així mateix, ha preguntat a Montiel si creu que en l'actualitat "tindria sentit una Radiotelevisió Valenciana de 1.800 treballadors". "No sé si amb 1.800, 2.000 o 800, açò ja ho diran vostès, però facen alguna cosa perquè el que han provocat és imperdonable", ha replicat Antoni Montiel, que també ha afegit: "No els importava la sostenibilitat quan s'endeutaven".

El representant de la comissió promotora també s'ha referit a un informe que publica aquest dilluns el diari ValenciaPlaza que assenyala que la reobertura de RTVV per la via de retrotreure el procés de liquidació tindria un cost de 14 milions, per la qual cosa considera que "la cosa sembla molt senzilla si hi ha voluntat política".

Les crítiques de l'oposició

Per part de l'oposició, PSPV, Compromís i Esquerra Unida han criticat que no existeix "voluntat política" per part del PP per obrir una nova ràdio i televisió públiques. En aquest sentit, el diputat socialista Josep Moreno ha destacat que "el discurs del consens del PP és com el submarí de Gila: De color, bé, però no sura. No se sosté de cap de les maneres".

Moreno ha destacat que "els que hui parlen de sostenibilitat van modificar en 1989 la llei de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) per poder endeutar-la fins a portar-la a la ruïna", i "parlen d'una televisió plural els que no van deixar que les víctimes de l'accident del metro entraren en RTVV i els mateixos que van posar a l'ens al servei de les trames que la van saquejar".

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha destacat que el tancament de RTVV és "el símbol de la incapacitat per exercir el diàleg" i ha alertat dels "costos estratosfèrics" que ha suposat. En la seua opinió, "si es vol, es pot reobrir". De la mateixa manera, el portaveu d'Esquerra Unida, Ignacio Blanco, ha indicat que Fabra "no té legitimitat, credibilitat ni autoritat" per crear una nova RTVV, per la qual cosa considera que la recuperació d'aquest servei públic "només serà possible amb una nova majoria en aquestes Corts que siga democràtica, plural, decent i competent".

Per la seua banda, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), en un comunicat, ha instat a les Corts a aprovar íntegrament i sense esmenes la ILP "per respecte als 90.000 valencians que l'han signada". "Ara sabrem si el grup majoritari i el govern tenen una voluntat real de corregir la seua política de censura i tancament de mitjans públics o solament pretén cercar excuses", ha subratllat.

stats