País Valencià 26/03/2014

El PP guanyaria les eleccions al País Valencià, però l'esquerra podria governar, segons una enquesta de la SER

Un sondeig elaborat per la cadena de Prisa assegura que els populars obtindrien la majoria dels vots, però no prou per pactar amb UPyD i seguir governant

Europa Press
4 min

ValènciaEl Partit Popular tornaria a guanyar les eleccions autonòmiques al País Valencià amb el 29,7% dels vots, gairebé 20 punts percentuals menys que en els comicis del 2011, però no superaria els vots que aconseguirien PSPV, Compromís i Esquerra Unida si pactessin, ja que sumarien un 48,4%, ni amb un hipotètic acord amb UPyD. Si avui se celebressin eleccions al País Valencià, PP i UPyD arribarien al 43% dels vots, segons una enquesta elaborada per MyWorld per a la Cadena SER, amb entrevistes realitzades entre el 6 i 12 de març.

Així, d'acord amb l'enquesta 'Clima polític a la Comunitat Valenciana', realitzada a través de 800 entrevistes, el PSPV-PSOE se situaria de nou en segona posició, amb el 21,2% del vot, gairebé 7 punts menys que en les anteriors eleccions, mentre que Compromís ocuparia la tercera posició, amb el 15% del vot, un augment de gairebé 8 punts percentuals des del 2011.

Per la seva banda, UPyD, amb el 13,3%, estaria en quart lloc, amb un creixement del 10,8 punts i a un punt de distància se situaria Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), amb el 12,2% del vot, el doble del suport aconseguit en les eleccions autonòmiques del 2011.

Una altra dada que desvela l'enquesta és que els valencians prefereixen un govern tripartit entre PSPV, Compromís i EUPV –el 35%– a un govern del PP, ja que en aquest cas el 15% dels valencians enquestats es decanta per la continuïtat dels populars al capdavant de la Generalitat Valenciana.

Els més partidaris del govern tripartit són els votants de Compromís i del PSPV-PSOE, ja que pràcticament tres de cada quatre electors de cadascuna d'aquestes forces polítiques s'hi mostra a favor. No obstant això, el 41% dels entrevistats afirma que no prefereix cap dels dos tipus de govern.

En el conjunt dels entrevistats, tots els líders polítics del país suspenen, encara que la diputada de Compromís Mònica Oltra és la més ben valorada, amb una nota mitjana de 4, mentre que la pitjor ha estat l'alcaldessa d'Alacant, la popular Sonia Castedo, amb un 1,55.

A distància d'Oltra, la segueixen Enric Morera, també de Compromís, amb un 2,81; Toni Cantó, d'UPyD, amb un 2,27; Ximo Puig, del PSPV, amb un 2,71; Marga Sanz, d'EUPV, amb un 2,9, i Ignacio Blanco, també d'EUPV, amb un 2,27. L'alcaldessa de València, Rita Barberá, obté un 2,21, per sobre del president de la Generaliat Valenciana, Alberto Fabra, que aconsegueix un 2,08.

D'altra banda, els polítics més mal valorats dels quals s'ha demanat opinió són, després de Sonia Castedo, l'alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, amb un 1,78; el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, amb un 1,81; Alexis Marí, d'UPyD, amb un 1,83, i Mercedes Alonso, del PP, amb un 1,87.

La valoració de Barberá millora en el PP

Entre els votants del PP, l'alcaldessa de València és la política que obté més bona nota, fregant l'aprovat amb un 4,98, seguida del president de la Generalitat, Alberto Fabra, amb un 4,16. En aquest cas, i davant les properes eleccions autonòmiques, els votants del PP consideren que Fabra hauria de ser el candidat del PP a la presidència del govern valencià, amb un 30,5%, seguit del diputat del PP al Congrés i vicesecretari d'Estudis i Programes del PP, Esteban González Pons, amb el 6,3%.

Actualitat política

Preguntats per la proposta de reduir el nombre de diputats de les Corts Valencianes de 99 a 79 escons, el 85,4% dels enquestats han donat suport a la mesura. Els més partidaris són els votants del PP (94%), encara que la supressió d'escons també aconsegueix el vistiplau de la gran majoria de votants del PSPV (81%), de Compromís (75%) i d'EUPV (80%).

També el 76% dels valencians dóna suport a l'obertura d'una nova comissió d'investigació parlamentària sobre l'accident de la Línia 1 de Metrovalencia. En aquest cas, els percentatges de suport se situen per sobre del 90% entre els votants socialistes, de Compromís i d'Esquerra Unida. Entre els votants del PP, els partidaris d'obrir aquesta investigació són majoria, encara que la xifra es redueix al 53%.

Canal 9 i grans esdeveniments

La posada en marxa d'una nova Radiotelevisió Valenciana rep el suport del 57% dels ciutadans enquestats. En el cas dels votants del PP, donen el vistiplau a aquesta mesura el 51,6% d'enquestats, mentre que rep el suport del 66,4% entre els electors del PSPV, del 71% de votants de Compromís, i del 63% dels votants d'EUPV. Un 19,4% del conjunt d'entrevistats no té opinió sobre aquesta qüestió.

Per contra, els valencians s'oposen al manteniment de la política de grans esdeveniments amb un 59,9% en contra enfront d'un 18% a favor. Un 22% no sap què pensar pel que fa a aquesta qüestió. El rebuig als grans esdeveniments supera el 75% entre els votants del PSPV, Compromís i EUPV mentre que al PP l'oposició és del 41,6%.

Polèmica valencià-català

Respecte a la polèmica lingüística, la gran majoria dels entrevistats creu que la llengua autòctona del País Valencià es denomina 'valencià', ja que així ho afirma el 86% enfront del 8,5%, que opina que es diu 'català'. No obstant això, els ciutadans es mostren dividits davant la pregunta de si el valencià i el català són o no la mateixa llengua: el 48% creu que no i el 44%, que sí.

En aquest cas, el 61,6% dels votants del PP sostenen que no són la mateixa llengua, de la mateixa manera que opina el 45,8% dels socialistes. En el cas de Compromís, la xifra es redueix al 14,5%, i en el d'EUPV al 20,4%.

stats