POLÍTICA
País Valencià 02/03/2015

El PP ja només parla de les senyes

Els populars han optat per centrar el debat polític en les diferències indentitàries amb l’esquerra

Salva Almenar
3 min
“TRIPARTIT CATALANISTA” 
 El PP basa molts debats parlamentaris a acusar els partits de l’oposició de respondre als interessos  de l’independentisme català. Sense anar més lluny, dijous la diputada popular Mayte Parra va dir que darrere  de la proposta d’Esquerra Unida de declarar el 2015 Any Ovidi Montllor hi havia la idea dels Països Catalans.

ValènciaLa setmana passada va estar marcada pel fatídic discurs del “caloret” de l’alcaldessa de València, Rita Barberá, pel debat de la llei de reconeixement, protecció i promoció de les senyes d’identitat del poble valencià i per la negativa del Partit Popular a declarar el 2015 Any Ovidi Montllor i a concedir a l’artista alcoià l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana a títol pòstum. El PP, doncs, ha rebut moltes crítiques per l’ús que fan del valencià els seus dirigents, per impulsar una llei identitària excloent i per censurar un artista pel seu pensament. Però els populars no es mouran ni un mil·límetre d’aquest debat per confrontar el seu model identitari i de país amb el que, segons ells asseguren, defensen les forces d’esquerra.

És tanta la insistència a fer evidents les diferències entre uns i altres que el PP ja no parla d’una altra cosa. Sense poder tirar coets pels efectes de la recuperació, el partit d’Alberto Fabra sap que la millor arma electoral que té -almenys sempre li ha donat bon resultat- és tirar del discurs blavero i presentar-se com l’única garantia davant les “ingerències” que, segons diuen, comet el nacionalisme català sobre les senyes d’identitat valencianes.

Per aquest motiu, el portaveu del grup parlamentari popular en les Corts -i un dels màxims defensors del secessionisme lingüístic-, Jorge Bellver, va dedicar el seu habitual comunicat de premsa dels diumenges a seguir insistint en el rebuig dels grups de l’esquerra a la llei que pretén reconèixer quins són els principals trets identitaris dels valencians. Per a Bellver, l’oposició no va voler aprovar la norma perquè renega de la identitat valenciana i dels seus símbols.

Bellver, que va dir que l’esquerra “demostra el seu rebuig a les senyes d’identitat valencianes no només amb els seus gestos” sinó ara també “amb els seus vots”, es va referir a la presentació que van fer el PSPV, Compromís i Esquerra Unida de tres esmenes a la totalitat que demanaven que es retornés el projecte de llei al Consell, que per al portaveu popular evidencia “l’animadversió” d’aquests tres grups “a utilitzar el nom oficial de la Comunitat, a reconèixer la singularitat de la llengua valenciana, a lluir amb orgull la senyera i a respectar els gairebé 8.000 festejos de bous que acullen cada any” els municipis valencians. Per a Bellver, els diputats de la bancada de l’esquerra parlamentària van votar en contra de la tramitació de la llei perquè “diuen alt i clar que la seua llengua és el català, que reconeixen i promocionen la unitat de la llengua, i no dubten a acudir a ofrenes que s’organitzen amb motiu de la Diada i a apuntar-se a les cadenes independentistes catalanes que intenten estendre al nostre territori, constitucional i estatutàriament diferent”.

El PSPV, contagiat pels radicals

El síndic del Partit Popular va lamentar la deriva presa pels socialistes, ja que creu que s’estan deixant influir pels posicionaments d’Esquerra Unida i Compromís i, per tant, estan “patint el contagi d’un virus perillós: el de la radicalitat i el populisme”. “Els socialistes deuen saber què fan, però no sembla que siga aconsellable per a la salut democràtica de la Comunitat que l’esquerra moderada, dialogant i que tinga com a objectiu l’interès general es quede en una representació residual”, va dir.

També va recordar que l’oposició, que considera innecessària la llei perquè enfronta els valencians, ja ha anunciat que no participarà en la comissió de coordinació de les Corts i, per tant, no “explicarà per què s’oposen exactament” a la llei. “Haurien de ser més valents, debatre i deixar clara als valencians la seua postura respecte als nostres símbols i senyes. Quin és el problema? Jo ho tinc clar. No volen concretar a què s’oposen exactament, perquè això acabaria retratant-los com el que han demostrat que són: els defensors de la unitat de la llengua, els detractors de les nostres festes i tradicions i el principal perill per a les nostres senyes d’identitat”, va afirmar Bellver.

stats