ADOPCIONS IRREGULARS
País Valencià 27/03/2015

El Parlament no investigarà els casos de nadons robats

El Partit Popular rebutja la proposta per no interferir en l’acció de la justícia

Acn / Ara
3 min
Foto d’arxiu d’una concentració d’afectats pels casos de nadons robats a les portes de la Ciutat de la Justícia de València. Alguns membres van seguir el debat ahir a les Corts.

ValènciaD’acord amb el criteri que ha seguit durant tota aquesta legislatura, el Partit Popular, amb majoria absoluta a les Corts Valencianes, va rebutjar ahir una nova comissió d’investigació que, en aquest cas i a petició del PSPV, pretenia estudiar els casos de nadons robats i d’adopcions irregulars. Durant el debat, en què van estar presents membres d’associacions de nadons robats convidats per l’oposició, el grup parlamentari popular va justificar el seu vot en contra al·legant que la iniciativa socialista amagava una intencionalitat política, alhora que van argumentar el rebuig a aquesta proposta per respecte a l’acció de la justícia, ja que molts d’aquests casos estan sent investigats. “La injustícia, el dolor i el patiment no tenen color polític”, va dir la diputada del PP María José García, que després de dir que votarien en contra de la iniciativa va acusar l’oposició “d’utilitzar el dolor de les víctimes per treure rèdit polític”.

En el torn de rèplica, la socialista Modesta Salazar va recordar els milers de denúncies sobre adopcions irregulars entre els anys 40 i 90, i va assenyalar que cal una comissió per “encoratjar l’esperança dels que han lluitat amb coratge” per conèixer la veritat sobre la seua família. Salazar va afirmar que investigar la trama de nadons robats “és una qüestió de justícia social però també ideològica i de gènere”.

La diputada del PSPV va dir que caldria copiar el que s’ha fet en altres països com l’Argentina, on s’han fet comissions de la veritat un cop acabada la dictadura, i va lamentar que a Espanya “70 anys després el jutge [Baltasar] Garzón es va haver d’exiliar per investigar els crims franquistes”. En aquest sentit, el PSPV-PSOE reclamava en la seua proposta constituir una comissió d’investigació amb experts i representants de les associacions de nadons robats, amb accés a arxius hospitalaris i dels cementeris així com registres eclesiàstics i amb suficient dotació econòmica per donar audiència a testimonis per “conèixer de veritat el que va passar”. “No és una qüestió econòmica, és ideològica i només cal voluntat política”, va dir Salazar, que va recordar com Amnistia Internacional i l’ONU reclamen al govern espanyol col·laboració en aquestes investigacions.

L’oposició promet investigar

En resposta a la diputada socialista, María José García, del PP, va insistir que l’oposició veu “oportunitat política” en la presentació d’aquesta petició i va instar els grups d’esquerres a deixar seguir el curs de les investigacions judicials. García va afirmar que obrir una comissió d’investigació suposaria “prejutjar els fets” i per això va dir que el PP “entén que la postura més ajustada al dret és el respecte a l’acció de la justícia” i “la no intromissió en les diligències d’investigació”.

Tant Compromís com Esquerra Unida del País Valencià van votar a favor de la petició del PSPV. La diputada de Compromís Mònica Oltra va dir durant la seua intervenció que aprovar la proposta és una qüestió política “perquè la política ha d’estar al costat de les víctimes i dels més febles i no davant uns determinats interessos”. Oltra va afegir que “cada minut” que passa sense investigar la presumpta trama de nadons robats “compta i és dolor” i va lamentar la “crueltat del poder polític” que s’oposa a investigar-ho.

Per la seua banda, la diputada d’Esquerra Unida Esther López Barceló va agrair la tasca de les associacions de víctimes, al mateix temps que va lamentar: “Vivim en un estat que tolera els crims de lesa humanitat”. López va avançar, però, que a partir del mes de maig “hi haurà un govern progressista que no tindrà por a l’Església” i investigarà les adopcions irregulars.

Sense acord per triar el nou membre de l’AVL

La designació del filòleg i escriptor Lluís Fornés, el Sifoner, com a membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), a proposta del PP, no va aconseguir ahir els vots necessaris del ple de les Corts, per la qual cosa la vacant que va deixar en l’òrgan estatutari Pere Maria Orts, mort fa poc, segueix sense cobrir-se.

La raó per la qual el PSPV no va votar a favor de la proposta del PP -que era el que inicialment estava previst- és que, segons el síndic socialista, Antonio Torres, la vacant de Pere Maria Orts l’havia de cobrir un acadèmic triat per consens -com van fer PP i PSPV amb Orts- i no a proposta d’un únic partit, en aquest cas del PP.

stats