País Valencià 28/04/2016

Recels en el PP valencià: el vicepresident Císcar va ordenar investigar si hi havia micròfons al seu despatx

El vicepresident va fer escorcollar les dependències que havia ocupat la seva companya de partit Paula Sánchez de León

Salva Almenar
3 min
José Císcar, portaveu i vicepresident del govern valencià

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha revelat aquest dijous durant la sessió de control al president en les Corts Valencianes que qui va ser vicepresident del govern del PP entre gener de 2012 i juny de 2015, José Císcar, va encarregar a un despatx de detectius que investigués si hi havia micròfons o altres dispositius d'espionatge al seu despatx tot just en accedir al càrrec.

Puig ha donat aquesta informació després de ser preguntat pel PP per la suposada "descoordinació del Consell", recordant que l'actual govern està més coordinat que l'anterior executiu presidit per Alberto Fabra on ni tan sols els seus membres es fiaven els uns dels altres. Així, el president ha explicat que Císcar va encarregar un estudi que va costar 1.500 euros a la Generalitat perquè una empresa de detectius revisés les línies telefòniques, els ordinadors i els despatxos de la Vicepresidència cercant possibles micròfons o dispositius d'espionatge.

Si bé la pràctica es fa amb certa "regularitat", ha explicat el propi Císcar als mitjans de comunicació, crida l'atenció que es fes en succeir una vicepresidenta del mateix partit polític. Císcar va substituir en el càrrec la vicepresidenta Paula Sánchez de León –persona de confiança de Francisco Camps–, que va ser destituïda el 30 de desembre de 2011.

L'informe, al qual ha tingut accés l'ARA, afirma que després "d'estudiar 9 sales i 10 terminals telefònics" els detectius no van "detectar la presència de cap dispositiu d'escolta", tot i que fan algunes recomanacions, si més no algunes d'elles curioses, per evitar poder ser espiat en un futur.

Així, el document assenyala que "en la majoria de despatxos la impressora està connectada a la xarxa". L'informe explica que quan "s'imprimeix per la xarxa, tot el document viajta per la xarxa [...]. Si en algun dels PC connectats existeix un programa tipus 'snifer' pot ser rebut. Indubtablement això s'evita simplement connectant el PC a la impressora amb un cable USB".

Una altra de les advertències que fa l'informe és que al despatx del vicepresident "existeix una porta que dóna a una escala" des d'on "s'escolta perfectament tot el que es parla en l'interior", amb la qual cosa "convendria verificar l'absència d'objectes estranys" com enregistradores en aquest punt. En la mateixa línia aconsella "tancar" unes reixetes de ventilació del despatx que "comuniquen físicament" amb una altra dependència on treball "un ordenança i on hi ha butaques per a visites" perquè des d'aquest espai s'escolta allò que es parla al despatx.

Consulta ací l'informe del despatx de detectiusCíscar diu que ho va aconsellar la policia

Després de la sessió de control al president, el propi José Císcar –actual diputat del PP– ha explicat que aquest informe va ser encarregat amb el vistiplau de la policia autonòmica. Malgrat que ha reconegut que la iniciativa va ser de la vicepresidència, ha assenyalat que el llavors comissari en cap va aconsellar fer aquest estudi ja que "feia molt de temps que no es feia".

Císcar ha dit que aquesta decisió res té a veure amb el famós cas del talp de la Generalitat Valenciana que després va sortir a la llum i que actualment es troba judicialitzat. Cal recordar que l'aparició d'unes factures de Presidència de la Generalitat Valenciana va suposar l'obertura d'una investigació interna que va acabar amb la destitució del cap de seguretat del Palau de la Generalitat per, presumptament, pressionar en un interrogatori l'assessor de premsa de Císcar perquè digués qui podia haver filtrat eixos documents.

stats