País Valencià 29/05/2015

Serafín Castellano, l'històric del PP valencià que consolava Barberá, detingut pels seus subordinats

L'actual delegat del govern espanyol al País Valencià ha estat conseller amb Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps i Alberto Fabra

Europa Press
4 min

ValènciaSerafín Castellano, que diumenge a la nit s'abraçava a Rita Barberá per consolar l'alcaldessa de València mentre ella gemegava dient "quina hòstia!" per referir-se als mals resultats electorals, avui ha estat detingut. Ha estat la seva pròpia "hòstia".

El que fins ara ha estat l'eterna peça del govern valencià que va fitxar el llavors president de la Generalitat Eduardo Zaplana l'any 1999 i que ha estat en primera línia política durant 15 anys ha acabat sent detingut aquest divendres per agents de la unitat central de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la policia. El seu arrest s'ha produït en un moment en què estava ocupant, des del juny del 2014, el càrrec de delegat del govern espanyol al País Valencià. Aquesta data va posar fi a la seva etapa al govern valencià, i des de llavors ha estat representant a l'autonomia en l'executiu espanyol.

Castellano, de 51 anys, natural de Benissanó, a la comarca del Camp del Túria, i llicenciat en dret per la Universitat de València, ha estat lligat gairebé tota la vida a la política. Amb tan sols 27 anys va ser alcalde de la seva localitat, càrrec que va ocupar des del 1991 i fins al 1999.

D'aquí ja va passar a fer-se un lloc en el govern valencià de la mà d'Eduardo Zaplana, i va saber mantenir-se en primera línia política durant 15 anys, tot i ser considerat com a 'zaplanista', resistint amb altres presidents de la Generalitat com José Luis Olivas, Francisco Camps –a qui els afins a Zaplana van arribar a escenificar una "plantada"– i Alberto Fabra.

En aquesta llarga etapa, Castellano, conegut per la seva afició a la caça i a la pilota valenciana, ha dirigit diverses carteres, com la de Justícia i Administracions Públiques, la de Sanitat i la de Governació. En els seus últims dies al consell unia en el seu departament Governació i Justícia.

Aquest veterà de l'escena política valenciana ha estat també diputat autonòmic per València des de la tercera legislatura i fins que va ser nomenat delegat del govern espanyol. En l'àmbit parlamentari ha tingut diferents responsabilitats com a portaveu del grup parlamentari popular o ponent en la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana del 2006.

Així mateix, del 1995 al 1999 va presidir la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i, en el si del Partit Popular, ha estat coordinador general de PPCV, vice secretari general del País Valencià, president provincial de València i secretari general dels populars valencians.

Va ser el juny del 2014 quan el president de la Generalitat, Alberto Fabra, va acordar, en una reunió mantinguda amb els presidents provincials i amb l'alcaldessa de València, Rita Barberá, substituir Castellano al capdavant de la secretaria general del partit per la consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig. Aquests canvis es van donar després dels resultats obtinguts pel PP en les eleccions europees del mes de maig.

A partir d'aquesta data va passar a ocupar el càrrec de delegat del govern, substituint Paula Sánchez de León. Gairebé quan estava a punt de fer un any en aquest lloc, la policia, que són els seus subordinats, l'han arrestat en una operació coordinada per Fiscalia Anticorrupció de València i per requeriment judicial.

Cas Taroncher

Castellano, en la seva trajectòria pública, s'ha vist esquitxat per altres presumptes assumptes de corrupció, que no han arribat a quallar en contra seva. Entre aquests assumptes hi ha el conegut com a cas Taroncher, que finalment va ser arxivat pel Tribunal Superior de Justícia valencià, que va considerar que no s'havien objectivat indicis de certa consistència o solidesa sobre fets constitutius d'infracció penal.

En aquest cas va ser l'Associació Contra la Corrupció la que va interposar la querella contra Castellano, la seva dona, l'empresari José Miguel Taroncher i l'esposa d'aquest últim per presumptes delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, un delicte de negoci i activitats prohibides als funcionaris i els abusos en l'exercici de la seva funció en relació a unes contractacions suposadament irregulars adjudicades a Construccions Taroncher per l'exconseller des dels diferents departaments pels quals ha passat a l'administració valenciana.

Aquesta mateixa associació també el va denunciar sent encara conseller per sis adjudicacions que va fer a l'empresa Over Marketing –investigada en el cas Palma Arena– i Comunicació SL per 2.981.358 euros en la seva etapa a la conselleria de Sanitat, entre els anys 2000 i 2003. El cas es va judicialitzar l'any 2014 per investigar una possible malversació en els contractes signats entre Sanitat i l'empresa, i es va admetre una querella contra dos ex alts càrrecs de Sanitat –secretari general i director general de Recursos humans– i una tercera persona la identitat de la qual no ha transcendit.

Segons les denúncies formulades sobre aquest cas per Esquerra Unida, la Generalitat va adjudicar a aquesta empresa contractes per més de 6 milions d'euros entre el 2002 i el 2005 "en adjudicacions a dit de contractes menors o en concursos en què l'oferta d'aquesta empresa no era la més barata".

Cas Avialsa

A meitat del 2014, Serafín Caastellano va tornar al punt de vista judicial després de la denúncia que li va interposar l'exgerent de l'empresa Avialsa sobre presumptes irregularitats en l'adjudicació i gestió dels contractes atorgats per l'exconseller a aquesta mercantil –amb el president de la qual va coincidir en caceres– entre els anys 2008 i 2010.

Aquesta última investigació judicial sembla que ha donat més fruits que la del cas Taroncher, ja que la Fiscalia ha considerat que hi ha prou indicis de delicte per denunciar els fets al jutjat i detenir aquest divendres Serafín Castellano, juntament amb vuit persones més.

stats