País Valencià 29/07/2015

El TSJ valencià tramita una denúncia contra Rita Barberá pels símbols franquistes de la ciutat de València

El tribunal pregunta a les Corts Valencianes si l'exalcaldessa té la condició d'aforada per poder decidir sobre la competència de la instrucció

Efe
2 min
Rita Barberá, junt a Alberto Fabra, el dia que van recollir a les Corts Valencianes les seues credencials de senadors territorial. / EFE

ValènciaEl Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha preguntat a les Corts Valencianes per la designació de l'exalcaldessa de València, Rita Barberá, com a senadora territorial, davant la denúncia presentada contra ella per un suposat delicte de desobediència contra la llei de Memòria Històrica. Segons la diligència feta pública aquest dimecres pel TSJ valencià i datada el passat dia 23, la sala civil i penal assenyala que havent conegut pels mitjans el "possible nomenament" de Barberá com a senadora territorial, demana al Parlament valencià que així ho certifique en un termini de cinc dies.

El passat mes de maig, dirigents socialistes i l'advocat madrileny Eduardo Ranz van presentar una nova denúncia en via ordinària contra la llavors alcaldessa de València per un suposat delicte de desobediència contra la llei de Memòria Històrica, en declarar-se no competent el TSJ valencià per instruir una denúncia anterior.

Segons van explicar llavors el diputat socialista i secretari general del PSPV-PSOE, José Luis Ábalos, el coordinador del grup per a la Memòria Històrica, Matías Alonso, i l'advocat Eduardo Ranz, el canvi de jutjat obeïa a la pèrdua d'aforamento de Barberá després de la recent dissolució de les Corts.

Els fets denunciats es refereixen, segons s'indica en la mateixa, a l'existència en la ciutat de València de monument als caiguts, escuts anticonstitucionals, plaques amb signes anticonstitucionals i quadres d'honors amb exponents del franquisme que, segons estimen els denunciants, constitueixen un manifest incompliment de la llei de la Memòria Històrica.

Fins el dia de hui, assenyalava la denúncia, l'Ajuntament de València no havia procedit a donar compliment ni a la llei de Memòria Històrica, ni al pronunciat pel Tribunal Suprem sobre aquest tema (el 17 de febrer de 2005). Tampoc –segons consta en la denúncia– havia donat compliment a la jurisprudència d'altres tribunals i jutjats desenvolupada per raó de la matèria ni a l'establit en el Consell d'Europa, ni fins avui existeix elaboració alguna de catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la dictadura efectuada per l'Ajuntament de València.

stats