País Valencià 30/11/2016

València 'planta' un monument per celebrar la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

El nomenament oficial del reconeixement serà el diumenge 4 de desembre, el dia que cremarà la falla plantada per la Junta Central Fallera

Ara
4 min

ValènciaLes Falles de València estan de celebració. Després de mesos de feina, la Unesco ha decidit aquest dimecres declarar aquestes festes patrimoni immaterial de la humanitat. Les bones expectatives de la delegació valenciana –encapçalada pel regidor de Falles de València Pere Fuset– s'han confirmat aquest dimecres a la ciutat etíop d'Addis Abeba, on s'ha celebrat l'11è comitè intergovernamental de la Unesco.

El comitè ha decidit aprovar la proposta d'incloure les Falles al llistat de festes declarades patrimoni immaterial després d'escoltar la defensa d'una candidatura l'expedient de la qual es va iniciar el 2011, quan l'Ajuntament de València va acordar iniciar els tràmits perquè les festes obtinguessin aquesta declaració.

Celebració

La decisió de la Unesco de declarar les Falles Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat ha estat rebuda pel món faller com una gran notícia. Per aquesta raó, aquest mateix dimecres han començat les celebracions amb la 'plantà' d'una falla als peus de les Torres dels Serrans. Un monument de 13 metres d'alçada amb forma de columna que s'ha plantat amb la tècnica del tomb, que consisteix en aixecar la falla espentant-la i arrossegant d'ella amb unes cordes.

Una falla als peus de les Torres dels Serrans celebra la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Centenars de valencians i fallers han volgut veure aquesta particular 'plantà' mesos abans de les Falles malgrat el fort vent que bufava avui a València. Un cop aixecada la falla, un espectacle pirotècnic ha sorprès els assistents, molts d'ells vestits amb el tradicional 'blusó' i el mocador faller. La falla romandrà plantada fins el diumenge dia 4, dia del nomenament oficial del reconeixement, quan serà cremada a la tarda acompanyada per un espectacle piromusical.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha mostrat avui la seva satisfacció pel reconeixement a les Falles i ha defensat que és un "premi al caràcter cultural" de la festa, per a tots els valencians i pels qui treballen al món faller. Ribó ha assegurat, en una compareixença al Saló de Cristall de l'Ajuntament, que era un dia "magnífic" per la confirmació d'un "reconeixement mundial que té moltes repercussions".

L'alcalde ha seguit els moments previs de l'elecció de la Falles com a Patrimoni de la Unesco en el despatx de la Xemeneia al costat del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra; la fallera major, Raquel Alario; l'artista major del gremi, José Ramón Espuig, i gran part de la corporació municipal.

Ribó ha fet al·lusió a la repercussió econòmica del reconeixement però especialment ha valorat que "és un premi cultural, a la cultura festiva, al caràcter cultural de les Falles", a més d'un reconeixement al treball dels milers de persones que treballen diàriament amb els monuments, el teatre, la música o la vestimenta fallera.

Ribó ha descrit el camí fins a aquest títol internacional com una "carrera de relleus" i ha assenyalat que el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, present a Etiòpia, "ha estat en l'última etapa". "Però hi ha hagut moltes persones que han treballat per aquest premi, en la Junta Central Fallera, l'Ajuntament, entre els fallers, i vull reconèixer-los a tots", ha conclòs Ribó, qui després ha confessat davant els mitjans que "estava nerviós i confiat però no segur".

Per la seva part, la fallera major de València, Raquel Alario, ha assegurat que estava "feliç i orgullosa" per haver "fet història" i ha defensat que "ser Patrimoni no és la meta, és el camí del món faller per fer la festa millor i buscar l'excel·lència".

Molts ninots de les Falles de 2014 ja ocupen els carrers de València. / MANUEL BRUQUE / EFE

Per a l'artista major del gremi, José Ramón Espuig, el reconeixement és una "recompensa" del treball dels seus avantpassats i un "regal" que deixen als seus néts, i ha expressat la "felicitat" dels artistes fallers "per pertànyer a aquesta gran festa" i contribuir amb el seu art a "continuar fent-la gran".

Oportunitat per rellançar la festa

També ha pres la paraula el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha assegurat avui que el reconeixement de la Unesco suposa una "oportunitat de fer revifar" el sector i de "donar-li el rellançament que es mereix a una festa que és única en la humanitat".

En el seu discurs, Puig ha ressaltat "el treball, la il·lusió i la convivència" que hi ha darrere de les Falles. "Les Falles són convivència, capacitat d'agermanament entre els uns i els altres i això és el que al final hi ha: tots, tots els sentiments i valors que conflueixen en les Falles, com a fet cultural, social i solidari però també com a fet d'extraordinària projecció internacional", ha assegurat.

Segons Puig, "ara tenim l'oportunitat de reviure el sector, a totes les persones que estan fent gran la festa perquè són els seus actors fonamentals". "Ara les institucions hem de fer un pas endavant per ajudar i aprofitar l'oportunitat per donar-li el rellançament que es mereix a una festa que efectivament és única en la humanitat", ha afegit.

Després, davant els periodistes, ha assegurat que aquest reconeixement "no és gratis, sinó que cal mantenir-ho en el futur" i ha agraït i reconegut "el treball de milers de fallers en el transcurs de la història" perquè les Falles "són festa" però també "sacrifici i treball".

Per la seva part, la vicepresidenta Mónica Oltra ha expressat la seva "doble alegria" per formar part del govern valencià en aquest "moment històric" però sobretot, ha dit, "és una alegria com a fallera; no és igual, no es viu igual" i ha felicitat a la humanitat perquè acaba de rebre "un regal molt gran: les Falles de València".

Oltra ha recordat que quan tenia 15 anys i va veure una falla per primera vegada no entenia com "alguna cosa tan extraordinari no es projectava en totes les televisions del món" i ha assenyalat que ho ha entès anys després: "Era el camí. Ara les Falles són patrimoni no solament dels valencians sinó de tota la humanitat".

stats