País Valencià 06/11/2015

Les claus de la coalició Compromís-Podem: les llistes, el nom, el logo...i el repartiment dels diners

Els candidats de Compromís encapçalaran la llista al Congrés per València i Castelló mentre que Podem liderarà la d'Alacant

Salva Almenar
4 min
D'esquerra a dreta: Miquel Real, d'Iniciativa del Poble Valencià; Enric Morera, del Bloc; Àngela Ballester, de Podem; i Julià Àlvaro, dels Verds. / GUSTAVO GRILLO / EFE

ValènciaDesprés de moltes setmanes de negociació, Compromís i Podem han esgotat el temps per registrar en la Junta Electoral Central la seva candidatura a les eleccions generals del 20 de desembre. Aquest divendres, ambdues formacions han segellat en una notaria de València el seu pacte electoral i corrent han marxat a Madrid per registrar la seva candidatura el mateix dia que acaba el termini perquè els partits que es presenten als comicis del mes de desembre s'inscrivissin en la Junta Electoral. Minuts abans i per una ajustada majoria, el Bloc –partit integrant de Compromís– havia ratificat en el seu Consell Nacional aquest pacte electoral.

Només unes hores abans, ahir a la nit, la coalició valenciana i el partit de Pablo Iglesias van acabar de tancar els detalls d'aquesta entesa electoral en què finalment no hi estarà representada Esquerra Unida, tal com van decidir ahir mateix les seves assemblees.

L'absència de cap altre partit va facilitar la decisió del nom de la candidatura ja que a ser finalment una confluència de partits i no una plataforma com inicialment es pretenia el més fàcil era que el nom fos una suma de les denominacions dels integrants. D'aquesta manera, tal com ja va publicar l'ARA dijous a la nit, la denominació de la candidatura serà 'Compromís-Podemos-És el moment', mentre que la sigla de la coalició serà simplement 'Compromís-Podemos'. Aquestes dues paraules són les que apareixeran en el logo junt a l'anagrama de cada partit, el cercle morat de Podem i la cara somrient de Compromís.

Un dels aspectes més importants i que més debat ha generat en les setmanes prèvies al pacte ha estat l'ordre de les llistes. Finalment, la llista del Congrés dels Diputats l'encapçalarà Compromís en les circumscripcions de València i Castelló, mentre que Podem liderarà Alacant, que és el territori amb menys implantació de la coalició. Pel que fa als llocs de sortida, en la demarcació de València el número dos, el quatre i el cinc seran per a candidats de Podem i el tres per a un de Compromís; mentre que a Castelló, el dos i el tres seran per a Podem i el quatre per a Compromís. A Alacant, la llista serà cremallera i el dos i el quatre serà per a Compromís i el tres i el cinc per a Podem.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, durant el debat de totalitat del projecte de llei dels Pressupostos de 2015. / CHEMA MOYA / EFE

L'objectiu principal d'aquesta entesa electoral és aconseguir un grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats. Si els resultats del 20-D ho permeten (segons el reglament haurien de treure almenys 5 diputats i el 15 per cent dels vots en cada circumscripció), el protocol electoral firmat per tots els integrants de Compromís i Podem assenyala que el portaveu d'aquest grup parlamentari –que segons algunes fonts dependrà de la voluntat de la Mesa del Congrés i de la interpretació que faci del seu reglament– serà un diputat de Compromís. Segurament serà el número 1 per València, lloc que sembla que ocuparà Joan Baldoví, diputat durant la passada legislatura a Madrid. El portaveu adjunt serà de Podem i el secretari del grup també.

Al Senat, els caps de llista els proposarà Podem a les circumscripcions de València i Alacant, mentre que correspondrà a Compromís triar el seu número 1 per Castelló.

Grup parlamentari

El protocol electoral preveu una de les situacions que més discussions ha generat durant les negociacions del pacte com era la possibilitat que el fet d'incorporar a la llista candidats de Podem, després, una vegada triats a les urnes, el Congrés possés impediments perquè formessin part d'aquest grup valencià perquè la Mesa podria entendre que s'haurien d'integrar en el grup parlamentari de Podemos. Malgrat que fons de Compromís creuen que judicialment se'n sortirien i podrien tenir grup propi, aquesta possibilitat està contemplada en el document al qual ha tingut accés l'ARA.

Així, està previst que "en cas que la Mesa del Congrés, amb una interpretació restrictiva del reglament, denegara el dret dels membres de la candidatura a constituir un grup propi valencià, aquests esgotaran la via legal arribant, si escau, al Tribunal

Constitucional. Mentrestant els membres de la Coalició proposats per Podemos podran optar per constituir un subgrup valencià dins de Podemos".

Sobre les assignacions que la coalició rebrà si obté representació, els partits han acordat que la distribució dels recursos econòmics del grup parlamentari que resulte "s'efectuarà d’acord amb els següents criteris: la gestió de la part de la subvenció establerta en funció del nombre de diputats, així com la part corresponent a "Concepte Fixe", s’aplicaran a les despeses generals del grup parlamentari" mentre que si després de fer aquest repartiment hi hagués un sobrant, el romanent "es distribuirà segons els percentatges de vot ponderat de la Comissió de Coordinació" que s'ha de constituir amb representants de tota la coalició.

Dissolució

L'últim punt del document que recull les bases reguladores de la coalició 'Compromís-Podemos-És el moment' està dedicat a un hipotètic escenari de ruptura al llarg de la legislatura. Segons l'acordat per tots els integrants del pacte, la dissolució de la coalició sols es pot fer efectiva si així ho acorden tots els seus membres, mentre que si un dels seus integrants decideix abandonar-la de manera unilateral, "es procedirà a retirar-ne les sigles i símbols de qualsevol representació o document que hi existisca".

stats