País Valencià 23/09/2012

El País Valencià denuncia l'ofensiva dels governs de Rajoy i Fabra contra l'escola pública i el valencià

Milers de professors, pares i alumnes secunden la primera gran manifestació del curs 2012-2013 convocada simultàniament a València, Castelló i Alacant

Salvador Almenar
1 min
Manifestació per l'educació pública

ValènciaBaix el lema 'Per l'escola pública: més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat', milers de ciutadans van recórrer ahir els principals carrers de València, Alacant i Castelló per mostrar el seu rebuig a la política educativa del govern d'Alberto Fabra i dir no a l'avantprojecte de llei que prepara el ministeri d'Educació i que resta llibertat a les autonomies per confeccionar els seus propis itineraris educatius.

La manifestació convocada per la Plataforma per l'Ensenyament Públic és la primera gran acció de protesta d'un curs que ha començat de manera "nefasta" segons alguns dels seus representants. Les retallades del govern valencià han propiciat un descens de les "beques de menjador, l'eliminació de rutes de transport escolar, la massificació de les aules i la falta de professorat", denuncia la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes.

A banda de protestar per les retallades, l'aprovació del nou model plurilingüe va ser de nou un dels principals arguments per convocar la manifestació. Una vegada més, els cartells de "Sí al valencià" van recordar al govern de la Generalitat Valenciana que la comunitat educativa desaprova un model lingüístic que "arracona el valencià a les aules". Segons Escola Valenciana, aquest pla plurilingüe que atorga el mateix pes d'hores lectives al castellà, al valencià i a l'anglès, no garanteix que els alumnes adquirisquen la competència lingüística en cap de les dos llengües que no siga la seua.

Des del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià es va criticar el projecte de llei que prepara el ministeri. Segons el seu representant, Marc Candela, la nova llei d'educació suposarà "tornar al passat, al sistema nacionalcatòlic que alguns troben a faltar".

stats