País Valencià 01/04/2015

La fiscalia creu que la petició de nul·litat del judici de les defenses del cas Fitur "és una maniobra dilatòria"

El ministeri públic considera que el judici s'ha de celebrar com va assenyalar el Suprem perquè no es produïsquen "dilacions indegudes" en el procés

Europa Press
4 min
La fiscal Ana Grau, durant el seu torn d'intervenció per contestar les qüestions prèvies plantejades per les defenses. / EFE

ValènciaLa Fiscalia Anticorrupció ha acusat a les defenses dels 13 acusats en la peça 3 del cas Gürtel, relativa a presumptes irregularitats de la Generalitat Valenciana en les contractacions de la fira Fitur entre els anys 2005 i 2009, d'intentar una "autèntica maniobra dilatòria" en sol·licitar la suspensió del judici i ha mantingut que la vista "ha de celebrar-se", tal com ha ordenat el Tribunal Suprem (TS).

Així s'ha pronunciat una de les fiscals encarregades del cas, Ana Cuesta, en el seu torn d'intervenció en la segona sessió del judici d'aquesta peça 3 del cas Gürtel, que ha obligat a seure al banc dels acusats a dues exconselleres de Turisme de l'equip de govern de Francisco Camps: Milagrosa Martínez –que és l'actual alcaldessa de Novelda– i Angélica Such.

La fiscal, Ana Cuesta, ha indicat que les qüestions prèvies presentades ahir pels advocats dels acusats, "amb absolut respecte cap al dret de defensa", albiren "una autèntica maniobra dilatòria". Ha asseverat que el judici ha de celebrar-se, després d'ordenar-ho el TS en la resolució en la qual va determinar que la competència per a l'enjudiciament d'aquesta peça era el tribunal valencià.

El TS va dir "de forma clara" –ha afegit– que aquest judici "devia assenyalar-se sense demora". "El TS diu que cal evitar que es produïsquen dilacions indegudes en aquest procediment. Açò solament pot materialitzar-se si se celebra el judici, amb tot el respecte als drets fonamentals, i amb absolut respecte a la legalitat i a la imparcialitat", ha assenyalat.

També ha advertit que posarà a disposició de la sala "totes les circumstàncies" necessàries, bé siguen favorables o desfavorables, "per defensar la legalitat amb absoluta imparcialitat". "Si al llarg del judici –ha dit– observem que cal fer modificacions favorables per als acusats, les realitzarem. Perquè és la nostra funció sobre la base de l'ordenament jurídic i la Constitució".

D'altra banda, la fiscal s'ha referit a les acusacions de contaminació del tribunal esgrimides ahir per les defenses. Sobre aquest tema, ha assenyalat que la imparcialitat de la sala "està fora de tot dubte, confirmada per sentència del TS", al mateix temps que ha aclarit que estem davant "un judici penal, no polític": "No ens correspon valorar qüestions polítiques", ha incidit.

En aquesta línia, ha indicat que "en seu judicial, tots anem a fer el nostre treball penalment, i açò és el que s'enjudiciarà ací, fets penals. En cap moment fets polítics, perquè no correspon a aquesta sala ni a cap de les parts". Així, ha asseverat que "no hi ha cap dubte que els magistrats exerciran la seua funció amb clar respecte a l'ordenament jurídic", tant Juan Climent –recusat per una de les defenses en al·legar que havia format part del gabinet socialista de Joan Lerma– com els altres dos jutges.

Detencions i escorcolls

El ministeri públic ha justificat tant les detencions dels considerats capitosts de la trama, com les intervencions telefòniques o la custòdia de documents intervinguts en seus i escorcolls domiciliaris perquè "no hi ha irregularitats" i les mateixes s'ajusten a la llei.

Sobre la detenció "il·legal" dels considerats capitosts de la trama, Francisco Correa i Cándido Herrero, al·legada per les defenses, la fiscal ha asseverat que és "sorprenent" que es plantege aquesta qüestió "després de sis anys de recerques", la qual cosa "demostra la feblesa de l'argumentació".

A més, ha recordat que aquestes detencions van ser judicials "i no tenien com a finalitat una detenció perquè la policia es convertira en tan sols un executor d'una ordre judicial. No va ser açò. Va ser una detenció que es va practicar per realitzar diligències indispensables, entre elles, les successives entrades i escorcolls que es van realitzar en multitud de domicilis dels acusats, empreses i locals. Aquest matís que ha passat intranscendent per a la defensa, és essencial", ha asseverat.

En relació amb les suposades irregularitats en intervencions telefòniques, la fiscal, que ha justificat la separació de les peces d'aquesta causa –hi ha sis–, ha afirmat que les mateixes van ser ordenades pel Jutjat Central de l'Audiència Nacional, i "no existeixen vulneracions". "El TSJ de Madrid –ha afegit– es va pronunciar i va ratificar plenament la validesa d'aquestes converses telefòniques. Totes són concordes amb la legalitat".

Sobre la conversa d'Álvaro Pérez, conegut com 'el Bigotes', en relació amb un regal per a la Perla, que la UDEF ha identificat com a Milagrosa Martínez, la fiscal ha assenyalat que es va ajustar a la legalitat i ha dit que en un primer moment no la van identificar amb l'exconsellera sinó que això es va produir amb posterioritat.

Aquesta advocada també ha defensat que els documents intervinguts en registres van ser "perfectament precintats" i van estar "sempre" sota custòdia policial. Al seu entendre, "les meres insinuacions que s'han fet sobre manipulacions de custòdia són òrfenes de dada objectiva i no mereixen ni tan sols la menor consideració".

D'altra banda, en relació amb les al·legacions de les defenses per la documentació de la causa a la qual no han pogut tenir accés per trobar-se en l'Audiència Nacional –on s'instrueix la branca principal del cas–, la fiscal ha indicat que "no és fàcil endevinar en què sustenta aquesta vulneració de drets tan gran", al mateix temps que ha explicat que "tots" han tingut "igualtat d'armes processals".

stats