País Valencià 15/07/2017

Els malats terminals del País Valencià podran decidir quins tractaments reben durant els últims dies

El Consell aprova l'avantprojecte de llei de drets i garanties en el procés d'atenció final de la vida

Ara / Acn
3 min
Els malats terminals del País Valencià podran decidir quins tractaments reben durant els últims dies

ValènciaEl ple del Consell de la Generalitat Valenciana va aprovar aquest divendres l'avantprojecte de llei de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés d'atenció final de la vida. L'avantprojecte té per objecte "garantir el respecte a la dignitat i autonomia del malalt, així com l'expressió dels seus desitjos i valors, la seva voluntat i vetllar per la qualitat de la seva vida durant aquest procés".

"No parlem d'eutanàsia ni de suïcidi, parlem d'avançar en les cures pal·liatives amb l'objecte de protegir la dignitat de les persones fins a la seva mort", va afirmar la consellera de Sanitat, Carmen Montón, que va especificar que l'esperit de la llei se sustenta en el fet que una vegada exhaurides totes les alternatives terapèutiques cal "eliminar el dolor i afrontar la darrera etapa de la vida en un ambient de privacitat, respectant els valors, la voluntat i autonomia de cada persona".

La consellera va remarcar que és la primera vegada que el País Valencià disposarà d'un text legal que específicament garanteixi la voluntat i l'autonomia de les persones en l'atenció al final de la vida. Un cop aprovada per les Corts, la valenciana serà la setena autonomia a aprovar una llei d'aquestes característiques, juntament amb les Illes Balears, Aragó, Galícia, Navarra, Andalusia i les Illes Canàries.

"Societat prou madura"

La responsable del departament de Sanitat va afirmar que la societat valenciana és "prou madura per passar de la reflexió ètica a l'acció legislativa", i que la majoria dels valencians comparteixen el desig que "les exquisides cures que rebem en el moment del naixement sigui també el que tinguem en el final de la vida". "Avui fem un important pas perquè el dret de morir en pau sigui reconegut com a dret dels valencians. Un nou dret que no només parla de millorar la qualitat assistencial sinó la qualitat democràtica", va dir la consellera.

'Planificació anticipada de decisions'

L'avantprojecte estableix els deures que ha de complir el personal de les institucions i centres sanitaris i socials, públics i privats, que prestin serveis al País Valencià, que atenen les persones en el procés final de la vida i fixa les garanties que han de proporcionar aquestes institucions i centres.

Segons que va informar la consellera, entre les principals novetats de la norma destaca el desenvolupament d'una nova eina com és la 'Planificació anticipada de decisions'. Aquest document permet la planificació de l'atenció futura de manera conjunta amb el personal que atén habitualment el pacient mitjançant un procés voluntari i progressiu de comunicació i deliberació. El procés, a més, està obert a familiars o representants designats pel pacient i quedarà registrat en la història clínica.

Cures pal·liatives al domicili i habitacions individuals

Una altra novetat de la llei és que contempla no només el dret a rebre cures pal·liatives, sinó també on rebre-les, ja sigui al domicili, un hospital, centres o altres llocs, sempre que ho permeti la situació clínica i de cures. A més, garanteix l'adequació de les habitacions hospitalàries per a ús individual del pacient en situació d'últims dies, amb la finalitat de garantir la intimitat i dignitat al pacient i als seus familiars.

La persona en el procés final de la vida tindrà dret a disposar, si vol, de l'acompanyament permanent familiar o de la persona propera que designi. Les institucions i centres sanitaris hauran de facilitar-ho. També tindrà dret a rebre acompanyament espiritual d'acord amb les seves conviccions i creences.

stats