PREMIS JAUME I
País Valencià 26/11/2014

La reivindicació de la investigació

Els Jaume I demanen a les administracions apostar per la recerca com a “locomotora” del progrés

Agències
4 min

ValènciaEls guardonats en la 26a edició dels premis Rei Jaume I van reivindicar ahir, durant l’acte de lliurament, un pacte d’estat en matèria de recerca que facilite el suport financer “sense traves”, que permeta atraure part del talent emigrat i evitar la pèrdua d’oportunitats respecte a països del nostre entorn. L’acte de lliurament oficial d’aquests guardons, dotats amb 100.000 euros en cadascuna de les sis modalitats -recerca bàsica, recerca mèdica, economia, protecció del medi ambient, noves tecnologies i emprenedoria-, es va celebrar ahir a la Llotja de València i va estar presidit per la reina Sofia, que va destacar que l’activitat investigadora “està directament relacionada amb el benestar i el desenvolupament de les societats”, motiu pel qual va reclamar el “suport de tots” per a la recerca.

La guardonada en la categoria de recerca mèdica i directora del Centre de Recerca Cardiovascular de Barcelona, Lina Badimon, va reclamar durant el seu discurs, en representació de tots els premiats, més suport financer “sense traves” de les agències públiques de recerca per aconseguir “l’excel·lència científica i el progrés que el país ha de tenir a Europa”. Després de l’acte oficial, Badimon va reivindicar l’aprovació d’una llei de mecenatge que permeta l’activitat privada en recerca, en el marc d’un pacte d’estat que cerque “vies per a agilitzar la inversió”. En la seua opinió, “si es fa una bona llei, fins i tot empreses privades tornarien a invertir en aquests aspectes, que són cars de desenvolupar però que portaran benefici, llocs de treball i més activitat per al país”. Badimon també ho va aprofitar per destacar la contribució de la dona en la ciència i, sobretot, el paper de la recerca com a “locomotora” del progrés, per la qual cosa va demanar que “els recursos que s’han derivat a altres necessitats tornen a la investigació, perquè en el futur s’hi basarà”.

Sobre aquesta mateixa idea es va pronunciar també el premi Jaume I de recerca bàsica, Ángel Rubio, que va afirmar que el “problema no és la fugida de cervells, sinó que s’han tallat els mecanismes per atraure els millors, que poden ser els que han marxat o uns altres”. També el premi de noves tecnologies, Javier García Martínez, va lamentar la manca d’inversió pública i va denunciar que durant els últims anys les administracions hagen donat l’esquena a la recerca tant en inversió directa com en retallada de beques. García Martínez es va mostrar molt crític amb els responsables polítics i els va advertir que els seus discursos en què parlen de donar suport a la recerca “ja sobren” i que “el repte” és passar de les paraules als fets.

Per la seua banda, el guardonat en la modalitat d’economia, Enrique Sentana, va advertir del risc que corre l’estat espanyol de “perdre el tren” si no inverteix en recerca, perquè hi ha països de l’entorn que fa temps que dediquen recursos a formació. El guardonat en la categoria d’emprenedoria, José Vicente Tomás, va animar els joves “a no tenir por, a lluitar per crear el seu propi lloc de treball, les seues empreses i les seues il·lusions” perquè “el salari i el treball no cauen del cel”. La nòmina de premiats dels premis Jaume I del 2014 la tanca l’investigador del CSIC Pedro Jordano, premiat en la categoria de protecció del medi ambient.

“Nous temps i nous paràmetres”

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, va anunciar que el Consell posaria en marxa un programa de transferència de les capacitats investigadores per “donar a conèixer a les empreses tots els recursos humans i materials que poden oferir-los les universitats i els organismes investigadors de la Comunitat”, amb “una tasca activa d’intermediació entre l’oferta de capacitats investigadores i la demanda d’innovacions que tenen les empreses”.

El cap del Consell va reconèixer que han “passat anys de grans ajustos en totes les parcel·les de la despesa per mantindre el nivell de benestar”. “La crisi també ha afectat els recursos destinats a la recerca, però a la Comunitat, durant els pitjors anys de la crisi, hem fet un gran esforç per mantindre el compromís”, va afegir.

“Hui ja estem en la senda del creixement, sorgeixen motius per a l’esperança, però hem de gestionar de manera responsable l’escenari de creixement. Hem après dels errors, hem d’encarar el nou temps amb paràmetres diferents perquè volem una societat sostinguda per pilars cada vegada més ferms”, va assenyalar Fabra durant el seu discurs.

En representació del govern espanyol va estar present en l’acte de lliurament dels premis la secretària d’estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, que va destacar el sentiment “gratificant” que li produeix “veure que en aquests premis es produeix l’objectiu pel qual treballem, l’anhelada col·laboració públic-privada”.

“Els moments difícils no ens poden tenallar per seguir fent el que creiem, som el desè país en publicacions científiques, i açò és fruit col·lectiu de moltes persones que han sumat energies en universitats i administracions”, va afegir. Segons Vela, aquest posició en el rànquing és gràcies als “científics, persones que han treballat com els premiats, a dins o fora, dedicant el millor que tenen” a la recerca científica.

Projecció de la ciència espanyola

En unes paraules adreçades als premiats, la secretària d’estat Carmen Vela, que també és investigadora, els va animar a seguir la tasca divulgadora dels seus treballs: “Quan s’apaguen les llums del reconeixement, la nostra curiositat intel·lectual seguirà encesa. El nostre deure és informar els ciutadans, fer-los partícips que aquesta tasca investigadora és per ells. Aquest paper divulgador els farà còmplices i inspirarà noves vocacions”.

La reina Sofia, que va presidir l’acte de lliurament dels premis en representació de la casa reial, va assenyalar la importància de l’activitat investigadora perquè “està directament relacionada amb el benestar i el desenvolupament de les societats”. La reina també va destacar que els premis “contribueixen al desenvolupament de la recerca a Espanya i a la projecció internacional i al coneixement de la ciència espanyola” i va traslladar a tots els premiats la seua “felicitació” i el seu “sentiment d’admiració” pel treball que han desenvolupat.

stats