MÈDIA
País Valencià 24/11/2014

Una setmana en record de RTVV

Diverses accions reivindicaran la necessitat de reobrir la radiotelevisió que Fabra va tancar fa un any

Salva Almenar / Efe
3 min

ValènciaEl record de la clausurada Radiotelevisió Valenciana (RTVV), que s’ha mantingut viu durant tot l’any que porta apagada -gràcies a un nodrit grup d’extreballadors de la cadena pública que quasi cada divendres sense excepció s’han concentrat a les portes del Palau de la Generalitat Valenciana per demanar la dimissió del president Alberto Fabra-, estarà aquesta setmana més present que mai gràcies als diversos actes programats amb motiu del primer aniversari del tancament de la ràdio i la televisió pública.

El més important dels actes convocats pel comitè d’empresa per “denunciar el tancament i reclamar la necessitat que torne RTVV” serà el del dissabte 29 de novembre a la plaça de la Mare de Déu de València, ja que coincideix amb el dia del tancament. El president de la representació dels treballadors, Vicent Mifsud, ha explicat a Efe que l’objectiu de la concentració, que compta amb el suport de més d’una cinquantena d’entitats socials i partits polítics, és reclamar al Consell “que rectifique” la decisió de tancar Canal 9 i reivindicar el dret dels valencians a tenir una radiotelevisió en llengua pròpia.

L’acte, que coincidirà amb l’hora que el senyal de la televisió es va fondre a negre -les 12.19 hores-, pretén ser “massiu”, segons explica Mifsud, per a qui “el gran perjudicat” de la decisió del tancament “és el poble valencià”, ja que considera que “té menys drets” que altres ciutadans de l’Estat perquè no té una televisió en la seva llengua. A més, considera que la supressió d’aquest servei no ha significat la millora d’uns altres recursos públics. Eixe mateix dia a la vesprada els extreballadors de RTVV s’uniran a les Marxes per la Dignitat que recorreran els carrers de València, Alacant i Castelló de la Plana -igual que en moltes altres ciutats de l’Estat-, en contra dels governs que “neguen el pa, el sostre i la faena a la gent”.

A més dels actes convocats pel comitè d’empresa, diversos col·lectius han organitzat per a aquesta setmana accions reivindicatives per commemorar la decisió unilateral del president Fabra de tancar Canal 9 “per no haver de tancar ni col·legis ni hospitals” en no poder assumir, segons els arguments del mateix cap del Consell, el cost salarial de readmetre els 1.000 treballadors acomiadats en un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que la justícia va declarar nul perquè es van vulnerar drets fonamentals dels treballadors.

La plataforma Mil de Nou, formada per extreballadors de l’ens, ha convocat per al dia 28 a la nit -coincidint amb el moment en què es va donar l’ordre de cessar les emissions- un acte reivindicatiu enfront de les instal·lacions de Canal 9 a Burjassot, que inclourà actuacions musicals i intervencions de treballadors i de representants del món de la cultura.

Un concert i un documental

L’acte, que es desenvoluparà entre les nou de la nit i la una de la matinada, comptarà amb les actuacions de grups com Aspencat i Doctor Divago i el Gremi de Campaners, que seran els encarregats de posar la música, i servirà per reivindicar la RTVV que volen i “que no han aconseguit fer callar”, segons la presidenta de la plataforma, Reis Juan.

El mateix divendres 28 de novembre a la vesprada està prevista al saló d’actes de la Facultat de Comunicació de la Universitat de València l’estrena d’un documental de 45 minuts titulat 12.19. Temps de silenci, elaborat per extreballadors de la cadena pública. La cinta analitza els 24 anys de vida de la cadena a partir de l’última nit d’emissions de Radiotelevisió Valenciana.

També divendres Acció Cultural inaugurarà al Centre Octubre una exposició de fotoperiodistes sobre la nit de l’apagada de RTVV, que podrà veure’s fins al 12 de desembre. L’acte que donarà el tret d’eixida a una setmana repleta d’accions en record de Canal 9 serà la taula rodona sobre el futur de RTVV programat pel Consell Valencià de Cultura el dia 27.

stats