País Valencià 21/10/2016

El govern valencià elabora una llei d'identitat de gènere que despatologitza la transsexualitat

La conselleria d'Igualtat retreu al Consell Jurídic Consultiu que volgués que s'inclogués la necessitat d'un informe mèdic per canviar de sexe

Europa Press
4 min
Mónica Oltra assegura que no cal un informe mèdic per canviar de gènere perquè els metges "acrediten" patologies i la transsexualitat no ho és.

ValènciaEl ple del govern valencià ha aprovat aquest divendres remetre a les Corts Valencianes el projecte de llei integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere, una norma que té com a objectiu la despatologització de la transsexualitat perquè sigui considerada una expressió de la diversitat humana i no un trastorn, i regula els drets d'aquestes persones.

Així ho ha explicat en roda de premsa la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que ha assenyalat que aquest projecte de llei s'ha aprovat un cop "escoltat" el dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC) però mostrant-s'hi "no conforme". En concret, la Generalitat ha acceptat 24 de les 29 observacions de l'òrgan consultiu.

La també vicepresidenta ha explicat que les raons per no acceptar tres esmenes del CJC han estat que l'òrgan consultiu recomanava incloure en la llei la necessitat de tenir un informe mèdic que acrediti la disfòria de gènere, la qual cosa el consell considera "inacceptable", ja que "el metge acredita patologies, no el que considerem una expressió de la diversitat".

També ha indicat que el Consell Jurídic assenyala que el contingut d'aquesta llei "afecta l'autonomia dels centres educatius" però, sobre aquest tema, Oltra ha explicat que "cap centre educatiu públic o privat pot tenir en el seu ideari la discriminació de persones trans o qualssevol altres". "Igual que no pot dir que les persones gais o lesbianes són malaltes o que els negres són inferiors als blancs", ha explicat.

Mónica Oltra ha posat l'accent en el fet que aquesta norma "consagra l'autodeterminació de la identitat de gènere" i ha subratllat: "Ni un metge ni un psicòleg m'han de dir si sóc un home o una dona".

La titular d'Igualtat, que ha valorat que tots els grups parlamentaris de les Corts han contribuït a aquesta norma, ha explicat que el text regula el reconeixement legal del dret a la identitat de gènere de tota persona en un exercici lliure i sense pressions legals o socials i, al mateix temps, com a concreció d'aquest reconeixement, garantir que la llei aplicable a les persones no les patologitza o sotmet a condició de prejudici sobre la seva capacitat, dignitat i habilitats.

La llei té en compte aspectes per a la plena integració de les persones transsexuals en la societat, com ara l'empara en les fases inicials del procés de declaració de la identitat sentida, la tutela en les situacions de minoria d'edat o l'atenció gerontològica, especialment en les residències de la tercera edat, situacions a les quals ha de prestar-se especial atenció.

També planteja la possibilitat de concedir la documentació administrativa necessària i adequada a la identitat dins de les competències autonòmiques, amb l'objectiu d'afavorir una millor integració i evitar situacions de sofriment per exposició pública o discriminació.

Drets en l'àmbit sanitari

En l'àmbit sanitari, el projecte de llei garanteix als menors trans l'accés a tractaments de bloqueig hormonal a l'inici de la pubertat i al tractament hormonal creuat en el moment adequat de la pubertat, per afavorir que el seu desenvolupament corporal es correspongui amb el de les persones de la seva edat. Així mateix, disposaran d'un pla de seguiment, acompanyament i assessorament psicològic.

En ser preguntada sobre aquest tema pels periodistes, Oltra ha assenyalat que els menors necessitaran la tutela i el consentiment dels pares. No obstant això, ha manifestat que en cas de "discrepàncies" entre tots dos, s'haurà de posar el cas en coneixement de la Fiscalia de Menors o de l'autoritat judicial competent "per si s'està produint un acte de violència en l'àmbit familiar".

D'altra banda, segons el projecte normatiu, el servei sanitari públic valencià oferirà a les persones trans una cartera de serveis en un procés d'atenció "individualitzat" que faciliti la presa de decisions informades.

Respecte a la teràpia sexològica, farmacològica i hormonal en el procés de trànsit cap al gènere sentit, així com el suport psicològic durant les fases d'hormonació i les cirurgies, també estan reflectits en el projecte de la llei d'identitat de gènere.

En l'articulat, a més, s'inclouen els tractaments de cirurgia reconstructiva de genitals i altres tractaments mèdics i quirúrgics requerits per a la modificació corporal que n'assegurin la congruència amb la identitat de gènere de les persones.

Atenció educativa

En matèria educativa, el projecte de llei estableix que la Generalitat adoptarà les mesures necessàries en l'àmbit educatiu perquè es promogui el respecte i la protecció del dret a la identitat i l'expressió de gènere en aquest àmbit.

Així, els centres educatius hauran de garantir que la documentació administrativa d'exposició pública reculli la identitat de gènere escollida per l'alumne, sempre amb el consentiment de la mare, el pare o els tutors legals.

El protocol estableix, a més, que es respectarà la imatge física, així com la lliure elecció de la indumentària de l'alumne, l'accés i l'ús de les instal·lacions del centre d'acord amb la identitat de gènere sentida, incloent-hi els lavabos i els vestidors, i que la comunitat educativa del centre es dirigeixi a les persones trans pel nom que aquestes hagin triat.

En el terreny laboral, s'estableix la incorporació del col·lectiu trans al costat d'aquells que tenen més dificultats per accedir a una ocupació, quant a mesures de formació, orientació i inserció laboral.

D'altra banda, el text, que estableix una sèrie d'infraccions i sancions, inclou tant un protocol d'atenció a víctimes de delictes d'odi per motiu d'identitat o expressió de gènere com formació per als diferents cossos i forces de seguretat i d'emergències.

stats