País Valencià 23/03/2016

El govern valencià detecta irregularitats en totes les seves entitats i empreses públiques durant el 2014

L'auditoria revela fraccionament de contractes, abús del procediment negociat sense publicitat així com anomalies en contractacions i retribucions, entre d'altres

Acn
2 min
La vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, ha informat que un informe revela irregularitats durant 2014 en tot el sector públic de la Generalitat.

ValènciaL'informe d'auditories de la intervenció general de la Generalitat Valenciana corresponent al 2014 ha detectat algun tipus d'irregularitat en l'activitat economicofinancera de 35 de les entitats, empreses i fundacions que integren el sector públic valencià. Així ho ha donat a conèixer la vicepresidenta i portaveu del govern valencià Mónica Oltra, que en roda de premsa ha exposat que l’informe ha detectat pràctiques habituals com ara fraccionament dels contractes per eludir principis bàsics com la concurrència i la publicitat, l'abús en el procediment negociat sense publicitat o anomalies en les contractacions i en el pagament de les retribucions del personal.

El document, que ha analitzat la tasca de quatre entitats autònomes de caràcter mercantil, 11 entitats de dret públic, vuit societats mercantils i 12 fundacions públiques, assenyala que tots els organismes revisats van incórrer el 2014 en algun incompliment de la legalitat, ja sigui en matèria de "despeses de personal", "despeses derivades de la contractació" o bé sota l'epígraf genèric d'"altres incompliments".

En quatre entitats hi ha disparitat de condicions laborals del personal (hi ha diversos convenis col·lectius d'aplicació simultània). En nou entitats no es va disposar d'autorització per a la contractació de personal temporal. Així mateix, vuit entitats van superar el límit pressupostari per a les despeses de personal: CulturArts, EIGE, Ciegsa, Incliva, F. de la Fe, Agroalimed, FEPORTS i FISABIO. En el cas de La Llum de les Imatges, la retribució del personal directiu va superar el límit establert en la llei de pressupostos. A més, s'han abonat excessius imports en concepte de quilometratge, dietes i indemnitzacions, com en el cas del Palau de les Arts.

25,9 milions en projectes "fantasma"

De totes les entitats, l'auditor denega emetre opinió pels comptes de 2014 a tres entitats, Aerocas, Projectes Temàtics (SPTCV) i Ciutat de la Llum. En el cas de l'aeroport, la decisió no ve motivada pels comptes en si mateix, sinó que l'auditoria ho justifica en no haver aportat els anteriors gestors del Consell un informe sobre el benefici social o la rendibilitat potencial de la infraestructura.

La revisió assenyala que, al final del 2014, figura en l'immobilitzat material el cost de les obres de construcció de l'aeroport, que ascendeix a 176,3 milions d'euros.

Quant a la SPTCV, entre les causes, figura la pròpia situació de les seves filials (Aerocas i Ciutat de la Llum, aquesta última en procés de subhasta), les incerteses de l'execució de la sentència del Suprem sobre les expropiacions que es van dur a terme en Ciutat de la Llum i els 25,9 milions d'euros destinats a projectes sobre els quals no s'ha realitzat cap inversió en anys anteriors (com és el cas del Centre de Convencions de Castelló o la Ciutat de les Llengües).

stats