Política 20/09/2017

Brussel·les evita condemnar les detencions de l'operació contra l'1-O

El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha rebutjat comentar els fets

Laia Forès
2 min
El vicepresident de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis en una imatge d’arxiu.

Brussel·lesLa Comissió Europea continua amb la seva estratègia de rentar-se les mans davant les accions judicials i policials per evitar que se celebri el referèndum sobre la independència de Catalunya. Brussel·les continua defensant que es tracta d'un "afer intern" d'Espanya, malgrat l'arrest aquest dimecres d'almenys 13 persones en el marc de l'operació policial contra l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha evitat condemnar els arrestos. "Juncker ja n'ha parlat, Timmermans ja n'ha parlat i no tenim res més a afegir, en aquests moments", ha respost el vicepresident, interpel·lat directament pel macrooperatiu de la Guàrdia Civil.

El president de l'executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, es va referir la setmana passada al referèndum en una entrevista emesa per Euronews. Juncker va subratllar que s'ha de respectar la Constitució espanyola, i va afegir que si un dia hi ha un referèndum -posteriorment va puntualitzar que voli dir pactat- se n'hauria de reconèixer el resultat.

Preocupació al Parlament Europeu

El president de l'Eurocambra, el popular Antonio Tajani, aquest dimecres també ha guardat silenci. Tajani és dels pocs líders de les institucions comunitàries que s'havia mostrat clarament contra el procés sobiranista. En canvi, entre els grups polítics a l'Eurocambra comença a haver-hi certa preocupació pels fets de les últimes hores.

Després de fer-se pública la detenció de 12 persones relacionades amb l'organització del referèndum. el líder socialista al Parlament Europeu, Gianni Pittella, s'ha mostrat "preocupat" per l'actuació de la Guàrdia Civil.

Al Parlament Europeu, els eurodiputats catalans d'ERC i del PDECat també s'han mobilitzat per denunciar a la Comissió Europea la macrooperació policial contra l'organització del referèndum. Josep-Maria Terricabras (ERC), Jordi Solé (ERC) i Ramon Tremosa (PDEcat) han enviat una carta a tots els comissaris europeus en què declaren que "Catalunya està clarament assetjada".

Els tres eurodiputats denuncien que les incursions de la Guàrdia Civil "són inacceptables en un país democràtic" i subratllen que "les actuacions del govern espanyol estan violant clarament drets fonamentals" així com els Tractats europeus. Terricabras, Solé i Tremosa també reclamen a Brussel·les que "no resti indeferent davant els fets que estan passant a Catalunya".

Concentració de catalans a Brussel·les

A la mateixa hora que Dombrovskis responia la pregunta sobre el referèndum, al voltant de les dotze del migdia, un centenar de catalans amb estelades i pancartes a favor del "sí" a la independència s'han concentrat a la plaça de Schuman, davant de la Comissió Europea i el Consell de la UE, per protestar contra la macooperació policial. A l'acte hi ha assistit el Representant de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj. A dos quarts de set de la tarda, està previst que se celebri una nova concentració a la Grand Place de la capital europea.

stats