Política 22/02/2012

ERC exigeix saber "la veritat" del paper del rei Joan Carles al 23-F

Els independentistes plantegen una nova bateria de preguntes sobre "la simpatia" del monarca espanyol amb l'intent de cop d'Estat

Joan Rusiñol
1 min

MadridEls tres diputats de la coalició que formen a Madrid ERC-Reagrupament-Catalunya Sí han plantejat una nova bateria de preguntes al govern espanyol sobre la casa reial espanyola. Els independentistes han reformulat les 36 que l'executiu de Rajoy els va rebutjar sobre "sous, fortunes i presumptes delictes" de membres de la corona, segons ha explicat el diputat Alfred Bosch. Les noves preguntes giren al voltant de l'intent de cop d'Estat del 23-F, després de les noves dades que van aportar fa pocs uns documents de l'ambaixador alemany a Espanya l'any 1981.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch ha dit que volen saber si, com es conclou d'aquells papers, el rei Joan Carles sentia "comprensió i simpatia pels colpistes". Entén que són acusacions "alarmants i greus" i ara el govern espanyol ha de decidir si vol "tancar la carpeta del 23-F amb transparència". "Els ciutadans no som menors d'edat i tenim dret a saber la veritat", ha conclòs.

Sobre la composició de la comissió de secrets oficials, que es vota demà al Congrés, el polític republicà ha assegurat que ningú del PP li ha confirmat les especulacions periodístiques que apunten que els populars no acceptaran que Bosch en formi part. S'ha limitat a dir que "per cortesia parlamentària" tots els diputats haurien de votar els membres que proposa cada grup. El cap de files d'ERC és el candidat del Grup Mixt però, en privat, el PP mostra reticències i s'estimaria més un polític d'una altra formació. Ahir, PP i PSOE ja van deixar els republicans al costat d'Amaiur, fora del consens de la proposta per gestionar el final d'ETA.

stats