Política 21/05/2015

Prohibida la roba amb estelades als membres de la mesa, interventors i apoderats del 24-M

La Junta Electoral considera que són símbols de "caràcter partidista"

Acn
2 min
La JEC fa un pas més i prohibeix la bandera a la roba el dia 24. ACN

MadridLa Junta electoral Central (JEC) ha fet públic un acord pel qual prohibeix expressament que els membres de la mesa, interventors i apoderats als comicis municipals del pròxim 24 de maig llueixin samarretes o roba que contingui l'estampació de banderes estelades. Ho fa en resposta a una consulta elevada per la Junta Electoral de Zona de Sant Feliu de Llobregat, que preguntava precisament per aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La JEC considera que són símbols "de caràcter partidista", igual que les estelades dels edificis públics que ja ha manat retirar. En canvi, no ha ordenat retirar els símbols franquistes perquè considera que no s'ha acreditat que se'n faci un ús partidista.

L'acord adoptat aquest dimecres, que s'ha donat a conèixer un dia després, diu textualment que "els membres de les meses electorals hauran de mantenir una posició de completa neutralitat política a l'interior dels col·legis electorals, sense que, en conseqüència, puguin portar samarretes o emblemes de formacions polítiques o que incorporin símbols de caràcter partidista, com les banderes objecte d'aquesta consulta".

A més, assegura que ja té "reiteradament declarat" que els interventors o apoderats només podran portar dins dels col·legis electorals emblemes o adhesius amb el nom i les sigles del partit o coalició i la paraula 'interventor' i 'apoderat', "amb els purs efectes d'identificació i no amb la finalitat de fer activitats de campanya electoral".

En la mesura que identifica l'estelada amb un símbol partidista, la JEC tanca l'acord recordant que tots aquests membres de les meses, interventors i apoderats "hauran de respectar la prohibició de realitzar als locals electorals i als seus voltants propaganda electoral de cap gènere", i "per això no podran portar samarretes que incorporin símbols de caràcter partidista, com les banderes objecte de la consulta".

En dos acords més, la JEC també ha reiterat l'obligació de retirar les estelades dels edificis públics i locals electorals, i en canvi ha desestimat la petició del Cercle Català de Negocis (CCN) que demanava que s'apliqui aquest criteri per als més de 3.000 símbols franquistes que es poden trobar a edificis públics a Catalunya. En aquest cas, segons la JEC, "no està acreditat que se'n faci un ús partidista".

stats