Política 09/11/2014

Herrera: “No hi ha futur sense consulta”

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, diu que "la gent ha estat protagonista de la victòria" i que la "democràcia ha guanyat davant l'autoritarisme del PP"

Núria Orriols
2 min

BarcelonaUna voluntat clara de votar i de celebrar un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya. Aquest és el missatge que ICV-EUiA ha donat després de conèixer els resultats de participació del 9 de novembre. "No hi ha futur sense consulta" ha dit el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera. Per l'ecosocialista en la jornada d'aquest diumenge "ha guanyat la democràcia i ha perdut l'autoristarisme del PP", i ha titllat d'"inutilitat" el paper del PSOE i el PP davant les reivindicacions dels catalans. "No hi ha més inútil que un polític que no repson a un mandat ciutadà", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, també ha enviat un missatge clar al govern espanyol: "Aquí ens té si volen prendre qualsevol acció legal". Així ha respost la dirigent dels ecosocialistes a les declaracions del ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, sobre properes accions, afegint que si és aquesta la resposta de Rajoy, "és evident que no han entés res". "Fan el rídiciul", ha sentenciat Camats. Al mateix temps, ha valorat positivament la participació i ha coincidit amb Herrera que "Catalunya s'ha guanyat el dret a votar en una consulta amb mandat democràtic".

Per la seva banda, Joan Josep Nuet, d'EUiA, ha qualificat d'"èxit col·lectiu" el 9-N i ha advertit que s'ha expressat la "pluralitat i l'ambició de tot un poble" i que "ningú es pot atribuir aquest èxit". "El que ens ha fet gran és que gent diferent colze a colze ha construït aquest 9-N", ha dit Nuet, i ha afegit que si es segueix operant d'aquesta manera "vindran més èxits".

Els ecosocialistes també han fet referència als que no han votat perquè són els que en una consulta hauran de formar part democràtica. "Ho farem tot perquè tots i totes poguem decidir el nostre futur en un referèndum i consulta vinculant".

Unes eleccions avançades i un referèndum

Els ecosocialistes han insistit en la idea del referèndum al llarg de la roda de premsa, ja que han assegurat que és la "única solució" per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. Han assegurat que és en un referèndum on es pot respondre la pregunta sobre la relació que es vol amb l'estat, i no en unes eleccions "on es responen altres preguntes".

Així els d'ICV han reclamat eleccions anticipades i una consulta "al més aviat possible", sent conscients que les majories actuals al Congrés dels diputats no afavoreixen a la celebració d'un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya.

stats