Política 06/11/2014

Lluís Llach: "El 9-N ja no només defensem el dret a decidir sinó drets universals com són la llibertat de manifestació i d'expressió"

El músic i escriptor es mostra convençut que la jornada de diumenge serà "un èxit" i llança una crida a participar-hi

Acn
2 min

LleidaLluís Llach s'ha mostrat convençut aquest dijous que la jornada de participació ciutadana del 9-N "serà un èxit", ja que segons el cantautor "entre la ciutadania de Catalunya, pensi el que pensi, s'està instal·lant que ja no estem defensant només el nostre dret a decidir sinó la nostra llibertat de manifestació i d'expressió". "Estem passant de drets polítics a reclamar drets humans o universals", ha afirmat el músic i activista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la signatura d'un conveni entre la Universitat de Lleida (UdL) i la fundació que porta el seu nom, Lluís Llach ha defensat que el nou 9-N "és una diada important, no és ni definitiva ni políticament –en el sentit estricte– important, però en l'aspecte simbòlic i de força cívica és importantíssima" i, per això, ha fet una crida a la participació i s'ha mostrat convençut que "anirà molt bé, a banda que el resultat sigui 'sí' o 'no'".

Llach ha dit que "hi ha gent que ha anat afegint motivacions a l'independentisme com ara identitàries, culturals, polítiques, econòmiques, el menyspreu de l'Estat i el sentiment que com a comunitat ens sentim amb poques possibilitats de realització del que ha de fer un país o estat", és a dir, "existir per posar-se al servei dels ciutadans". Així, ha assegurat que aquestes motivacions han anat creixent per incompetència de l'estat espanyol, del seu govern, i s'ha anat vehiculant un sentiment per decidir el futur col·lectiu. En aquest sentit, ha deixat clar que "aquí no es va en contra d'Espanya ni contra els espanyols, que són tan víctimes d'aquest estat espanyol com nosaltres".

Però, per Lluís Llach, a aquest conjunt de motivacions ara s'afegeix un altre motiu i és el sentiment que "no només defensem el dret a decidir sinó el dret a ser, de ciutadania". El músic, escriptor i activista ha criticat les declaracions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en aquest sentit.

Finalment, Lluís Llach ha destacat la importància que suposa que més d'un centenar de càrrecs electes de Catalunya hagin subscrit una denúncia política dirigida a organismes internacionals contra el govern de l'Estat per vulnerar el dret del poble català d'exercir la democràcia a través d'una consulta. "Si això va avalat per 200.000, 500.000 o pel suport dels ciutadans, li donen un valor de força cívica importantíssim", ha sentenciat.

stats