Política 10/11/2014

Homs, sobre l'èxit del 9-N: "Era un pas que calia fer, i calia fer bé"

El portaveu del Govern retreu l'actitud "hostil" del govern espanyol i avança que ampliaran l'escrit de denúncia davant del Tribunal Constitucional

Ara
2 min

Barcelona"Era un pas que calia fer, i calia fer bé". Així ha valorat el portaveu del Govern, Francesc Homs, l'èxit del procés participatiu del 9-N, en què més de 2,3 milions de persones van expressar ahir diumenge la seva opinió a les urnes sobre l'estatus polític que ha de tenir Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb gairebé el 97% dels vots escrutats, segons les últimes dades fetes públiques de matinada, la independència s'imposa amb el 80,8% dels vots. Els partidaris d'un estat per Catalunya però dins d'Espanya (sí-no) obtenen el 10,1% dels sufragis i els partidaris de l'statu quo actual, el 4,5%.

En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', Homs ha retret l'actitud "hostil" del govern espanyol i ha avançat que a partir d'avui mateix ampliaran l'escrit de denúncia que van presentar davant del Tribunal Constitucional. Ha qualificat de "vergonya" que el president espanyol, Mariano Rajoy, menyspreés, un cop més, el procés participatiu en assegurar dissabte que no es tractava "ni d'una consulta, ni d'un referèndum". "No ho podem deixar passar per alt", ha assegurat Homs, que ha sentenciat: "actuarem en defensa de Catalunya". En la mateixa línia, ha titllat de "lamentables" les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ahir al vespre va assegurar que "la Fiscalia valorarà l'existència de responsabilitats penals" en la celebració del 9-N. Alhora, ha lamentat la "falta d'independència" de la Fiscalia, i ha qualificat d'"escandalós" que membres del PP n'anticipessin les notes de premsa.

Per últim, Homs ha rebutjat avançar el contingut de la carta que el president Artur Mas enviarà avui mateix a Mariano Rajoy, i ha assegurat que serà el propi Mas qui expliqui en primera persona "com orientar les properes passes".

En una entrevista posterior a 'El món a RAC1', Homs ha mostrat la predisposició del Govern a mantenir el diàleg amb l'executiu espanyol, però ha advertit: "És compatible l'actitud de diàleg, però fent el nostre camí".

El portaveu també ha fixat els quatre punts en què treballarà l'executiu català després del 9-N: fer un balanç complet dels darrers mesos i de les dades que s'extreuen del procés participatiu; valorar el "preu" que "ha pagat" el Govern amb el camí per a la celebració del 9-N, en què s'ha quedat sense estabilitat parlamentària; fixar els "propers passos" a seguir.

stats