Política 20/09/2011

La vaga de l'ensenyament madrileny té un seguiment d'entre el 43% i el 75%

El candidat popular, Mariano Rajoy, ha avalat les declaracions de la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, en què afirma que el PSOE està al darrera de les mobilitzacions del professorat contra les retallades. El sector ha convocat manifestacions a diversos punts de l'Estat i una vaga per avui i demà a Madrid

JOAN RUSIÑOL/MIQUEL CODOLAR/Agències
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha dit aquest matí que no li "xocaria" que la vaga a l'ensenyament secundari convocada per avui i demà estigués encoratjada pel candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba. Aguirre ha afegit que la vaga de professors "és l'exercici d'un dret" i ha manifestat que espera que els docents que la secundin "respectin els drets dels altres". El candidat popular, Mariano Rajoy, ha avalat l'acusació d'Aguirre a Rubalcaba d'estar al darrera de les protestes. El candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, li ha respòs que "si fos per ells jo estaria al darrera de tot el que passa a Espanya" i li ha demanat a Aguirre que dialogui amb els professors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa uns dies, la presidenta madrilenya ja va assegurar que, darrere de les mobilitzacions, hi havia "el PSOE, IU, els sindicats, els indignats i els de la cella", en referència als artistes que han donat suport a Rodríguez Zapatero durant aquests últims anys. Ahir, la presidenta va acabar d'encendre la polèmica quan va qüestionar que tot l'ensenyament obligatori fos gratuït. Tothom va interpretar que es referia a l'últim tram de l'educació, fins als 16 anys. Més tard, per calmar els ànims i a través del Twitter, va especificar que estava parlant dels "màsters". Aquest dimarts Rajoy ha volgut tancar el debat defensant l'educació gratuïta.

Més enllà de la picabaralla política preelectoral, els professors d'ensenyament secundari de Madrid han mantingut la vaga prevista per avui i per demà si bé es podria allargar, en alguns casos, un tercer dia. A mig matí la Comunitat xifrava la participació en un 43% i els sindicats entre un 75 i un 80%. Les mobilitzacions ja fa dies que duren si bé ara han arribat al seu punt màxim. Els professors denuncien retallades que poden deixar fins a 3.000 professors interins sense feina i perjudicar tutories i desdoblaments. La metxa va ser la decisió d'allargar de 18 a 20 les hores lectives setmanals.

De moment les accions més dures previstes per el sector seran a Madrid, on avui i demà els professors fan vaga i aquesta tarda a dos quarts de set hi haurà una manifestació que anirà de la plaça Neptuno a la de Sevilla. També hi ha manifestacions convocades a Andalusia (19h), Saragossa (18h), Osca (18h), Terol (13h), Balears (12h), Cantàbria (18h), Castella i Lleó (18h), Extremadura (11h), Melilla (12h) i Múrcia (19h). A Galícia han convocat una vaga per els dies 21 i 27 de setembre i a Navarra una altra el 27 d'octubre.

stats