Política 29/06/2012

ERC i Amaiur impulsen el dret a l'autodeterminació al Congrés

Les dues formacions sobiranistes creen un grup de treball per aconseguir que Espanya reconegui aquest principi

Joan Rusiñol
2 min

Madrid"No veiem per què Mariano Rajoy no pot ser el David Cameron d'Espanya", ha assegurat aquest divendres al matí el portaveu d'Esquerra-Reagrupament-Catalunya Sí al Congrés, Alfred Bosch, durant la presentació del grup de treball que la seva coalició ha creat amb els diputats d'Amaiur. L'objectiu és reflexionar i fer propostes, de forma permanent, per articular un mecanisme que faci efectiu el dret a l'autodeterminació dels pobles que ara formen part de l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues formacions sobiranistes començaran a donar forma a una proposició de llei –que segons fonts dels republicans hauria estar llesta en uns tres mesos– que estableixi "el marc normatiu" per aplicar aquest dret. És a dir, l'acceptació de la convocatòria d'un referèndum perquè, com diu Bosch, "si un poble vol exercir la seva majoria d'edat política i s'inclina per un camí o un altre, ha de ser respectat".

Ara els dos grups obren la iniciativa a tots els altres partits que s'hi vulguin sumar amb "esperit de consens".

Mirant Europa

El diputat d'Amaiur i membre d'Aralar Jon Iñarritu ha recordat que aquest és "un tema de democràcia i llibertat que encaixa perfectament a la Unió Europea del segle XXI". De fet, ha lamentat que l'estat espanyol estigui "ancorat en posicions immobilistes i reaccionàries", a diferència d'altres països que no posen traves al dret d'un poble a decidir el seu futur, com Canadà, el Regne Unit o Dinamarca.

En aquest sentit, ha subratllat que el principi autodeterminista no xoca amb la necessitat de més integració europea: "Som dues formacions europeistes i volem un estat independent en el si de la UE amb la mateixa, o tan poca, sobirania com la resta dels estats". Per ell, és evident que una Euskal Herria i una Catalunya lliures haurien de cedir capacitat de decisió a Brussel·les. Bosch ha recordat, a més, que els tractats internacionals que Espanya té subscrits reconeixen aquest dret i que han de ser vinculants.

stats