FULL DE RUTA CAP A LA INDEPENDÈNCIA
Política 09/12/2014

L'AMI reclama eleccions plebiscitàries abans de les municipals però no es posiciona sobre la llista única

El consell directiu insta Mas i Junqueras a posar-se d'acord abans de Nadal i Vila d'Abadal admet que no hi ha unanimitat a l'hora de reclamar la fórmula amb què acordar els comicis

Acn
3 min

RipollL'Associació de Municipis per la Independència (AMI) reclama unes eleccions plebiscitàries abans de les properes municipals. El consell directiu, que s'ha reunit aquest dimarts a Ripoll, insta el president del Govern, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a posar-se d'acord abans de Nadal per avançar els comicis. El president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, ha detallat que durant la reunió han discutit sobre la idoneïtat d'una llista única però no han arribat a cap postura conjunta. "En el com no ens hi posem", ha afirmat Vila d'Abadal que afegeix que sí que han coincidit en què cal recuperar l'esperit del 9-N i treballar amb "unitat, responsabilitat i generositat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El país no pot acceptar cap altra opció que no sigui aquesta", ha afirmat el president dels municipis independentistes i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, després de la reunió del consell directiu d'aquest dimarts. Segons Vila d'Abadal, Mas i Junqueras s'han de posar d'acord "quan abans millor" per convocar eleccions anticipades en clau de referèndum. "Que es posin d'acord, no diem com, però cal que anem junts cap aquest procés amb generositat", ha afirmat.

El president de l'AMI ha assegurat que Catalunya ha demostrat que pot deixar de banda les diferències per posar-se d'acord. "Ho vam fer pel 9-N i ho hem de tornar a fer, tot, partits polítics, societat civil, institucions", ha concretat. Per a Vila d'Abadal, no hi ha cap altra opció que convocar eleccions plebiscitàries i, després, formar un govern de concentració que treballi per convocar la consulta definitiva.

En relació a quan ha de ser, els municipis sobiranistes ho tenen clar: abans de les properes eleccions municipals. "Respectem la capacitat del president a decidir el quan, però nosaltres creiem que han de ser abans de les municipals, i que l'acord entre Mas i Junqueras estaria bé que fos el regal del Tió", ha afirmat Vila d'Abadal, que insta el president del Govern i el líder d'ERC ha arribar a fixar convocatòria d'eleccions anticipades abans del Nadal.

"Creiem que és millor perquè el país ho necessita i ho reclama", ha opinat el president de l'AMI després de la reunió. A més, afegeix que els municipis no veurien amb bons ulls barrejar convocatòries i que les plebiscitàries es fessin el mateix dia que les municipals. "Són votacions molt diferents, seria molt complex i difícil ajuntar-les totes", conclou.

L'AMI no es fica en com han de ser aquestes eleccions. "No en fiquem en si cal llista única, o un paraigua, no ens hi volem posar però sí que reclamem que siguin eleccions en clau de referèndum", ha opinat.

48 autoinculpacions

El consell directiu de l'AMI també ha refermat la importància de les mocions d'autoinculpacio pel 9-N i ha afirmat que ja l'han aprovat a 48 municipis. "Tots hem ajudat la vicepresidenta i la consellera a organitzar el 9-N", ha explicat Vila d'Abadal. La moció neix arran de la querella presentada per la Fiscalia General de l'Estat contra el President de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per la presumpta comissió de delictes de desobediència, prevaricació, malversació i usurpació de fons, es proposa al ple que els regidors reconeguin la seva participació activa en el 9-N.

D'aquesta manera, els edils –a títol individual– assumeixen totes les responsabilitats que se'n puguin derivar i admeten ser els coautors de les accions que s'imputin al president de la Generalitat i altres membres del Govern.

Vila d'Abadal també ha explicat que el consell directiu ha "aplaudit" i ha celebrat com una "batalla guanyada" que l'advocacia de l'Estat deixi de presentar recursos contra els ajuntaments que facin manifestacions d'insubmissió fiscal. Per a l'AMI això avala que els municipis paguin els seus tributs a través de l'Agència Tributària de Catalunya i insta els ajuntaments a seguir l'exemple de Ripoll –on han fet la prova pilot telemàtica– perquè s'ha demostrat que "és fàcil i és legal".

stats