Política 10/10/2015

El Secretariat de l'ANC ratifica Jordi Sànchez a la presidència després que amenacés de dimitir

L'òrgan de direcció de l'entitat independentista dóna suport a Jordi Sànchez, però debatrà el seu paper públic després que sectors interns l'hagin qüestionat en considerar que actua per lliure i al marge dels debats interns

Marc Colomer
2 min
El nou president de l’ANC ahir al castell de Cardona, on va ser escollit.

BarcelonaMoviments interns a l'ANC després de jornades de tensió i retrets creuats. El president de l'entitat, Jordi Sànchez, ha amenaçat amb la dimissió en la reunió del secretariat nacional d'aquest dissabte a Tremp, si bé l'òrgan de direcció l'ha ratificat en el càrrec, per bé que s'ha emplaçat a debatre sobre el seu paper públic. Segons han informat a l'ARA diferents fonts de l'ANC, el detonant de la dimissió frustrada hauria estat un correu electrònic intern d'un integrant de la sectorial d'Immigració de l'Assemblea en què es retreien a Jordi Sànchez les declaracions al programa l'Oracle de Catalunya Ràdio de dimecres passat, en què va advertir que, si la CUP no investia Artur Mas president de la Generalitat, serien inevitables noves eleccionsArtur MasGeneralitat, serien inevitables noves eleccions, si bé també va afegir que estava convençut que tothom actuaria amb "responsabilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si el president futur no és Mas, probablement ens abocarem a unes eleccions", va considerar Sànchez en plena negociació entre Junts pel Sí i la CUP. Sectors interns de l'entitat consultats per l'ARA l'acusen d'haver actuat "per lliure" i sense tenir en compte la diversitat d'opinions internes i els posicionaments neutrals acordats internament també en altres moments dels últims mesos, com en el debat per a la candidatura unitària al 27-S, o al voltant de la permanència o no de Catalunya a la UE.

Després de cinc hores de reunió del Secretariat Nacional, en què s'han tractat diverses qüestions, a última hora Sànchez ha anunciat la seva intenció de dimitir si no s'aturaven els atacs interns. Els integrants tant afins com crítics de la direcció, però, han considerat que no era pertinent en aquests moments i han tancat files amb Sànchez per àmplia majoria. Segons les fonts consultades, Jordi Sànchez ha defensat que no podia seguir al capdavant de l'entitat mentre era objecte de constants comentaris "capciosos", i ha abandonat la reunió perquè la resta d'integrants del secretariat discutís la seva continuïtat. La ratificació, però, el reforça davant els qüestionaments interns.

Les generals, en el pròxim secretariat

Més enllà d'això, la direcció de l'Assemblea també s'ha emplaçat aquest dissabte a discutir en una propera reunió del Secretariat Nacional sobre quin paper ha de tenir l'entitat independentista davant les eleccions espanyoles del 20 de desembre. Aquest és un debat que també han obert internament les formacions integrants de Junts pel Sí, CDC i ERC. La CUP s'ha decantat per no concórrer als comicis espanyols després de la victòria independentista el 27-S. Vénen setmanes de turbulències.

stats