Política 02/07/2015

L'ANC i Òmnium: "Valorem positivament el gest d'ERC per buscar espais de confluència"

Les dues principals entitats sobiranistes que integren la plataforma de campanya 'Ara és l'hora' reaccionen positivament a la contraoferta del líder d'ERC per crear una gran candidatura transversal exclusivament integrada per representats de la societat civil i sense polítics

Marc Colomer
2 min
Muriel Casals i Jordi Sànchez, durant la roda de premsa d'aquest dijous / ARA

Barcelona"Avui hi ha més confluència que abans d'ahir, i estem contents". Resposta significativa la de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, a la contraoferta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que aquest dimecres al vespre s'obria a avalar una candidatura unitària de l'independentisme sense presència de polítics -tampoc d'ell i del president de la generalitat, Artur Mas- i integrada exclusivament per representants independents de la societat civil. En una línia similar s'ha manifestat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que si bé no ha volgut entrar a valorar la proposta en si, sí que ha aplaudit i ha dit "valorar positivament el gest d'ERC per buscar espais de confluència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la roda de premsa de presentació de la mobilització de la Diada a la Meridiana, Casals i Sànchez han volgut mantenir-se cauts davant la contraoferta llançada pel líder d'ERC principalment perquè totes dues entitats tenen en marxa processos participatius amb les seves bases per posicionar-se sobre la funció que han de tenir de cara al 27-S i a la confecció de llistes electorals. No han pogut dissimular, però, els moviments de fons en el flanc independentista. “Només podem dir que valorem positivament el gest d'ERC de buscar espais de confluència, que sumin, que reforcin la idea plebiscitària i, com ja n'estàvem convençuts, creiem que aquesta manera d'encara debats, amb to constructiu, és el que ens garantirà l'èxit de la solució que acabem trobant”, ha dir Sànchez, que ha afegit: "Fem una valoració molt positiva de la voluntat de parlar-ne. No entrarem a valorar la fórmula, perquè en aquest moment no hem de valorar cap fórmula".

Centrades en la mobilització, i no en llistes

L'ANC vol mantenir la cautela fins a conèixer el resultat de la consulta interna que es farà demà i dissabte per conèixer l'opinió de les bases davant la possibilitat d'impulsar espais de confluència independentista amb les "mínim d'ofertes electorals possibles". I encara ha afegit: "Si ens en sortim amb el mínim ofertes electorals possibles haurem avançat molt per convertir el 27-S en eleccions plebiscitàries".

Igualment, però, tant Sànchez com Casals han volgut insistir en el fet que no és feina seva fer llistes electorals, sinó actuar com a agents mobilitzadors. De fet, tots dos han negat que estiguin treballant en cap candidatura. I no només això, sinó que Sànchez ha assegurat que en cas de victòria del sí a la consulta interna de l'ANC, els caldran alguns dies de marge per "interpretar, analitzar i prendre posició". "L'ANC voldrà mantenir una gran discreció a partir de la setmana vinent si el soci dóna suport per avançar en la fórmula per buscar màxima unitat", que "no vol dir només parlar de llistes", ha afegit.

stats